Metro
Metro Eten & drinken 22 aug 2018 / 08:59 uur

Zes heerlijke vegan recepten op Plantbased Milk Day

Het is vandaag Plantbased Milk Day. Voor velen een goede reden om mee te doen met de zevendaagse challenge: een week lang dierlijke zuivel aan de kant laten staan en over te gaan op plantaardige melk, yoghurt, kaas én eieren.

De mensen die meedoen met de challenge, zijn allang niet meer de enige die koemelk en geitenkaas laten staan. In Nederland groeide de omzet in de supermarkt van plantaardige melk in 2017 met 6,6 procent. Dierlijke zuivel daalde met 1,6 procent. Blijkbaar vinden we het toch belangrijk, maar waarom eigenlijk?

Beter voor de planeet

Plantaardige melk is een stuk beter voor de planeet, althans, als je het in Nederland koopt. Er geldt een strenge Europese wetgeving waardoor je er vanuit mag gaan dat er gewoon rekening wordt gehouden met je gezondheid én de planeet wanneer je sojamelk koopt. Natuurlijk kun je ook gaan voor de haveralternatieven, of cashew, amandel, rijst, kokos… Wil je echt safe zitten, ga dan voor de biologische variant. En veel plantaardige melkvarianten zijn prima zelf te maken.

Niet zo moeilijk

Daarnaast heeft sojamelk volgens ProVeg een 50 procent lagere CO2-uitstoot dan koemelk, verbruikt 30 procent minder land en zes keer minder water. Prima om een keertje je koemelk in te wisselen voor een plantaardige variant, toch?

Maar een challenge, hoe vervang je zuivel dan? Het blijkt verschrikkelijk makkelijk en waarschijnlijk doe je het al met enige regelmaat. We zochten zes heerlijke veganistische recepten voor je op.

Smeuiige brownies van Cilla

We zijn fan van deze vegan fitgirl. Ze is niet alleen heel druk met de wereld verbeteren, als fitgirl maakt ze ook nog eens de lekkerste dingen in de keuken. Waaronder deze brownies. En je kunt ze ook nog eens zonder schuldgevoel eten. Zowel voor dieren als voor je lijf.

Kokosrijst met pindasaus van Merel

Je kent Merel wellicht als het groene meisje. Eén van haar groene dingen is dat ze veganistisch kookt en eet. Ze fabriceert de meest complete gerechten waarbij je niet eens doorhebt dat ze vegan zijn. Zie ook deze kokosrijst met pindasaus.

Suzanne’s Chilli Cheese Fries

Hoezo, als vegan eet je alleen een bak sla? Ook als vegan kun je ongezond eten. Daarvoor hoef je de deur niet uit, je kunt namelijk zelf ook Chilli Cheese Fries maken. Lekker Amerikaans, ongezond, overheerlijk en plantbased.

Ontbijten met Go With The Glow

Maar vegan hoéft natuurlijk niet ongezond. Het kan ook gewoon heel gezond. Zoals de dames van Go With The Glow doen. Ze hebben zich ten doel gesteld om de wereld een stukje mooier te maken. Daar hoort ook heel mooi, gezond én lekker eten bij.

Op z’n Italiaans met Joyce

Wie is er niet gek op een bord goede pasta met heerlijke saus? Precies. En daar blijk je helemaal geen dierlijke producten voor nodig te hebben. Of ingewikkelde ingrediënten. Alleen de edelgistvlokken moet je misschien even zoeken. De meeste grote supermarkten verkopen ze gewoon.

Kirsten’s Kapsalon

Goed, er is één ding waar we écht niet zonder kunnen. Meestal is het na een avond flink stappen – al kunnen we je aanraden dan toch misschien niet de keuken in te duiken. Gelukkig is deze vegan kapsalon ook nuchter heel goed te verorberen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zes heerlijke vegan recepten op Plantbased Milk Day
Sluiten