Rosan de Vos
Rosan de Vos Eten & drinken 19 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater’

„Een Chardonnay, twee cola en drie kraanwater, alsjeblieft”, zeg je netjes tegen de gastvrouw van het desbetreffende restaurant waar je eet. Hoe een tevreden gevoel giert door je lijft – want, lekker uit eten met zijn allen – wordt dat plots verpest door de volgende reactie. „Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater.”

Het merendeel van de Nederlanders (60 procent) is bereid voor kraanwater te betalen, als dit geld naar een goed doel gaat. Dat blijkt uit recent onderzoek van GfK onder ruim 47.000 Nederlanders. Maar liefst 94 procent van alle ondervraagden vindt dat kraanwater in een restaurant gratis moet zijn, wanneer zij ook andere consumpties bestellen.

Is kraanwater wel gratis?

Kraanwater serveren is een service, geen verplichting. Een horecaondernemer mag dan ook helemaal zelf beslissen of hij dit schenkt of niet. En hoe misschien gesuggereerd wordt dat kraanwater niets kost, moet er wel degelijk gelapt worden.

„Een ondernemer betaalt niet alleen het waterleidingbedrijf, ook de huur van het pand, de schoonmaak, bediening en afwas zijn kosten waar de ondernemer rekening mee moet houden”, vertelt Bernadet Naber, woordvoerder Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aan Metro. „Bij de kapper kun je er ook niet vanuit gaan dat je haar altijd maar gratis gewassen wordt. Hetzelfde bij een tankstation: daar is het toilet ook niet altijd gratis.”

Meningen zijn verdeeld

Kraanwater is dus niet per se gratis, toch blijft de discussie onder gasten altijd bestaan. Wat vinden Metro-lezers?

  • „Het moet gratis zijn, maar dan moet er wel iets gekocht worden.” 
  • „Ik ben best bereid om de kosten die een uitbater maakt te betalen, als ik niets anders bestel (zoals wijn).” 
  • „Wel schenken, maar tegen een kleine vergoeding. Ten slotte moet er huur betaald worden en iemand bedient jou. Beter voor het milieu en minder opslagruimte in de horeca.” 
  • „Als je ook een andere consumptie nuttigt, mag het gratis. Anders betalen. De horeca heeft geen belang bij gasten die alleen maar water drinken, neem het zelf mee en ga dan lekker op de stoep zitten.” 
  • „Onlangs was ik in een horecagelegenheid waar je één euro voor water mocht betalen. Dat bedrag werd geschonken aan een lokaal goed doel. Met veel plezier bestelde ik mijn glas kraanwater.” 
  • „Als horeca-ondernemer kun je je goed onderscheiden door het wél te schenken.” 

Wil jij graag een glaasje kraanwater naast je diner in een restaurant? Wie niet waagt, die niet wint.

Volg Metrolifestyle_NL op Instagram voor jouw dagelijkse portie travel, beauty, lifestyle, food en mode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.