Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 24 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze superfoods zijn je geld wel waard

Boerenkool met spirulina, quinoa met gojibessen of chiazaad dat drie linksom in geitenyoghurt is geroerd. Regelmatig is er weer een nieuw wondermiddel op de markt dat alle wereldproblemen kan oplossen. Maar welke superfoods zijn je geld nou echt waard? En wanneer zijn superfoods pas superfoods?

Over het algemeen wordt aangehouden dat superfood pas super mag worden genoemd als het een hele hoge concentratie aan antioxidanten heeft. Dit stofje zorgt ervoor dat weefsel in het DNA wordt beschermd tegen vrije radicalen. Genoeg antioxidanten kúnnen op lange termijn ziektes als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen, weet het Voedingscentrum. Superfoods eten heeft volgens het Voedingscentrum geen zin, omdat je door je normale eten al genoeg antioxidanten binnenkrijgt.

Geen supplementen

Supplementen en gepoederde varianten nemen, heeft dan ook geen zin. Dat claimt ook Dr. Mike Roussell, mede-eigenaar van Neuro Coffee. Eet vooral niet de hele dag en elke dag superfoods. Tegen Elite Daily laat hij weten dat hij ‘normaal’ eten als groene thee en blauwe bessen ook onder superfoods zou scharen. De gepoederde variant van deze voeding in je smoothie gooien, heeft wat hem betreft geen toegevoegde waarde.

En toch betaal je je blauw aan de poedertjes en supplementen die je een beter mens zouden maken. Dat komt volgens Lyuda Bouzinova, mede-eigenaar van Mission Lean, omdat superfoods heel exotisch aanvoelen. ,,Ze komen uit verre oorden en hebben een lange geschiedenis”, zegt ze. Omdat ze van ver komen, zijn de producten duurder. Hoe meer mensen ze willen, hoe lastiger het voor de kwekers wordt om de stijgende vraag bij te houden. Waardoor ze logischerwijs nog duurder worden.

Je gezonde verstand

Het grootste superfood blijkt toch wel je gezonde verstand. Bouzinova tipt in plaats van alle fascinerende poedertjes, gewoon natuurlijk, onbewerkte producten te eten. Deze hebben al een hoop vitamines en mineralen. ,,Je hebt geen etiket nodig om te weten dat blauwe bessen gezond zijn.” Dat benadrukte Cilla Zwarts-Voogd eerder ook, ze verdiepte zich de afgelopen jaren in een gezonde levensstijl en besloot haar eetpatroon om te gooien. ,,Ik ben de afgelopen drie jaar niet ziek geweest, zelfs geen verkoudheid. We laten bewerkte producten zoveel mogelijk staan en alleen whole foods eten.” Geen pakjes en zakjes maar zoveel mogelijk zelf maken.

Geen supermens

Maar ook deze producten – denk dan vooral aan voldoende groenten en fruit en flink minderen met de toegevoegde suikers – zorgen er niet voor dat je in een week verandert in de fitboy- of girl die je misschien droomt te zijn. En je bent ook niet ineens nooit meer ziek. Het belangrijkste blijft een gevarieerd eetpatroon. Teveel van het goede kan uiteindelijk ook slecht voor je zijn.

Bouzinova heeft nog een goede tip, en dat is luisteren naar je lichaam. ,,Bedenk hoe je je voelt na het eten van bepaalde producten. Voel je je goed? Hou dit product in je eetpatroon. Maakt het je moe of voel je je er ziek door, laat het product dan ook gewoon staan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.