Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Eten & drinken 29 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Fruitsap bij ontbijt vergroot kans op overgewicht

Er was ooit een tijd dat de meeste van ons nog geen koffie bij het ontbijt dronken. Wat dronk je dan wel? Een glas melk óf een heerlijk fruitdrankje. Want hoe start je als kind de dag beter dan met een gezonde fruitdrank?

Je start de dag er misschien goed mee, je gezonde leven begint er iets minder goed door. Wetenschappers zijn erachter dat het bij 50 procent van de kinderen die fruitsap drinkt, zorgt voor overgewicht op latere leeftijd.

Kans op obesitas

De onderzoekers aan de Medical University van Wenen, ondervroegen 652 kinderen van 13 over hun ontbijtgewoonten. De meeste ingrediënten op de ontbijttafel leken geen invloed te hebben op het gewicht van de kinderen, tot de fruitdrankjes ter sprake kwamen. De kinderen die in de ochtend ontbeten met vruchtensappen, bleken tot 50 procent meer kans te hebben op overgewicht of obesitas.

Kinderen die water drinken, hebben juist 40 procent minder kans op overgewicht. Kinderen die ontbijt overslaan, hebben juist weer meer kans op overgewicht. Dit omdat de kans groot is dat ze gaan snacken voor de lunch.

Meer fruit, minder vezels

Maar hoe kan het dan dat fruitsap zo’n probleem is? Vezels in je eten zorgen niet alleen dat je goed je eten kunt verteren, het zorgt ook dat je sneller vol zit. Als je een heel stuk fruit eet, eet je die vezels ook op. Maak je sap van het fruit, dan vallen de meeste vezels weg. Dan eet je ineens alleen nog maar een suikerbom. In fruit zit namelijk fructose: ook een vorm van suiker. Dat maakt fruit overigens niet slecht: het gaat om de combinatie van voedingsstoffen die je binnenkrijgt als je fruit eet.

Ook eet je meer fruit dan normaal. Waar je normaliter bij vijf sinaasappels propvol zou zitten, drink je in het drankje gerust meer dan vijf sinaasappels. De vezels missen, waardoor je minder snel vol zit. Klinkt als een makkelijke manier om al je fruit in één keer binnen te krijgen. Helaas geldt een glas slechts voor één stuk fruit.

Aanlengen

Wetenschappers raden dan ook aan om kinderen gewoon een stuk fruit te geven in plaats van een glas sap. Zo krijgen ze alle vitaminen en mineralen binnen die in een stuk fruit te vinden zijn. En dus die vezels. Fruitsap helemaal uit het dieet schrappen hoeft niet, minderen is wel belangrijk. Mocht je kind nou écht niks anders willen, leng het sap dan aan met water is het devies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.