Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Eten & drinken 10 jan 2018 / 13:04 uur

Er komt een ui waarvan je niet in tranen uitbarst

Zie je er net een beetje goed uit voor je date binnenstapt waar je voor kookt, moet er een ui in het recept. Voor je het weet sta je huilend boven de snijplank en moet je met een betraand gezicht en gezwollen ogen de deur opendoen voor de nieuwe misschien wel liefde van je leven. Maar er is goed nieuws: er komt een ui aan waar je tijdens het snijden niet van hoeft te huilen!

Nieuwe ui

Het klinkt ons in elk geval als muziek in de oren om eindelijk eens zonder emotionele uitbarsting dit heerlijke ingrediënt te bereiden. Er is 30 jaar lang onderzoek naar gedaan, maar de ‘sunion’ komt nu echt dichterbij, meldt Metro UK. De nieuwe ui is zoeter, krokanter en kleiner dan een gewone ui. En de tranen blijven tijdens het snijden binnen.

Kruising van rassen

Je hoeft gelukkig geen gekke chemische ingrediënten te verwachten: de ui is ontstaan door het kruisen van bestaande uienrassen. Er wordt door de ui geen traanopwekkend enzym uitgestoten, waardoor je dus ook niet in tranen boven het keukenblad staat. De ontwikkelaar van de ui wil de uien zelfs laten certificeren als traanloos voor ze in de schappen liggen. Vanaf maart moet je ze in Amerika kunnen krijgen. Of ze ook naar Nederland komen, is nog even afwachten.

Duikbrillen en kauwgom

Geen zin in traanogen tot je de ui kunt krijgen? Een duikbril doet wonderen tegen de tranen. Ook helpt het om de ui een kwartier voor het snijden even in de vriezer te leggen. Het kontje eraf snijden en de ui even in water dompelen werkt eveneens goed. De vreemdere technieken zijn kauwgom kauwen of een theelepel in je mond houden tijdens het snijden.

Zo zijn uien ook heerlijk

Ui is een ingrediënt dat veel meer potentie heeft dan de basis voor een soep of pastasaus. Wanneer je een ui doormidden snijdt en een half uurtje in aluminiumfolie op 175 graden in de oven zet, heb je een heerlijk bijgerecht. Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn en eventueel wat peper en zout et voilà!

Karameliseren is ook heerlijk, al moet je daar wel iets meer voor snijden. Snij de ui grof en fruit op hoog vuur tot de stukken bruin zijn. Doe er een scheutje bouillon bij en stoof tot ze zacht en gaar zijn. Wil je een zoetere variant? Doe er een schepje suiker bij!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Er komt een ui waarvan je niet in tranen uitbarst
Sluiten