Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 19 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips creëer je de ultieme kersttafel

Hoera, kerst komt eraan! Wij kunnen niet wachten tot we de tafel weer mogen dekken en de mooiste gerechten op tafel kunnen toveren. Maar hoe doe je dat nou het best?

Dat vroegen wij ons op de redactie van Metro Lifestyle ook af. Daarom gingen we op zoek naar de beste tips en tricks. We riepen de hulp in van Allerhande, die ons aan de tips heeft geholpen waar jij de show mee gaat stelen.

Beeld: Allerhande

Cocktails

De scroppino is natuurlijk een heerlijk tussengerecht, maar wat dacht je van een pauze tussen de gerechten met een heerlijke cocktail? Je kunt kiezen voor een variant met alcohol, maar ook de versie zonder alcohol is mateloos populair. Voor alle familie of vrienden die het kerstdiner niet beneveld willen doorkomen.

Wat je ook serveert, een mooie decoratie is het toverwoord. Ken je het rimrandje? Dat is de benaming van de suikerrand om het glas heen. Door basilicum of munt door de suiker heen te stampen, krijgt je cocktail een verfrissend kleurtje én smaakje.

Wil je eens heel wat anders, dan kun je gaan voor onbespoten rozenblaadjes in je glas. Romantisch en feestelijk. En origineel.

Beeld: Allerhande

De borrel

Wie regelmatig buiten de deur eet, kent ‘m vast: de houten plank waar eten op wordt geserveerd. Hij is niet alleen leuk voor een hamburger of een sandwich, hij doet het ook goed als borrelplank. Komen je gasten al voor het grote eten begint over de vloer? Trek dan de houten plank maar uit de kast.

Maar wat serveer je erop? Je kunt natuurlijk kiezen voor het oer-Hollandse kaas-met-worst. Wellicht vind je Goudse met een zilveruitje wat uitgekauwd, kies dan voor een heerlijk kaasje van de kaasboer of struin de week voor kerst nog even over de markt om bij je favoriete slager en kaaskraam aparte borrelhapjes te halen.

Wil je het wat gezonder doen? Ga voor groenten! Naast komkommer of selderij met een hummusdip, kun je ook artisjokken marineren, venkel grillen, rode biet met geitenkaas uit de oven neerzetten of champignons vullen.

Beeld: Allerhande

Soep versieren

Het grote voordeel van soep als hoofdgerecht is dat je ‘m van tevoren al kunt maken. De soep kan heerlijk op smaak komen als je ‘m een dagje eerder maakt. Echt geen tijd? Je kunt soep ook gewoon invriezen en de dag van tevoren ontdooien.

Maar hoe versier je ‘m, behalve met kruiden? Crème fraîche in een spuitzak is dé tip. Zo kun je heel gericht tekeningen maken in de soep, zoals een bijpassende kerstboom. Ook leuk: serveer de soep met een zelfgemaakte soepstengel.

Beeld: Allerhande

En dan… Het hoofdgerecht

Je kent vast de klassieke ‘aardappels, groenten en vlees’, zoals we dat in Nederland graag doen. Met kerst doen we graag een grootse uitgebreide variant. Eén ding mag je dit jaar alleen laten varen, en dat is het vlees. Een vegetarische kerstmaaltijd lijkt dé trend te worden. Saai? Nope.

Je kunt vlees namelijk prima vervangen door groenten! Marineer een bloemkool en prepareer ‘m in de oven of ga voor allerlei kleinere groentengerechten die je over de tafel verspreid. Heerlijk én gezond de kerstdagen door. Kies voor bijpassende wijnen en jouw diner kan echt niet meer stuk.

Wat is jouw ultieme kersttafeltip?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.