Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Eten & drinken 2 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Hoptails: zo haal je meer uit je biertje

Bier drink je zoals het bedoeld is: gewoon puur, toch? Niets mis mee natuurlijk, maar je kunt veel meer uit die goudgele rakker halen dan je wellicht denkt.

In de laatste jaren zien we ze steeds vaker voorbijkomen: de biercocktail, ook wel biertails of hoptails genoemd. En precies zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit cocktails met bier als een van de (belangrijkste) ingrediënten.

Doordat er tegenwoordig steeds meer (speciaal)bieren beschikbaar zijn, zijn er tevens steeds meer combinaties mogelijk. Daarom vroegen wij aan Kristian Jagerman, bedrijfsleider van Gastropub Helst Amsterdam, wat je allemaal met bier kunt.

In de mix

Helst is een modern biercafé in De Pijp met een dagelijks wisselende carrousel van 30 tapbieren en ruim 45 op de fles. Daarnaast serveert het café bijzondere cocktails onder de naam ‘beertails’. „De laatste vijf jaar is er meer interesse gekomen in bier als ingrediënt, en dat zie je ook veel in de bierwereld", vertelt Jagerman over de opkomst van deze drankjes. „Als cocktailshaker is het erg interessant, want je kunt dan gaan bedenken hoe je mooie smaken maakt met verschillende soorten hop.”

Maar wat maakt bier dan zo geschikt om mee te mixen? „Bepaalde eigenschappen van drank kun je erg naar voren halen met de toevoeging van bier”, legt Jagerman uit. Je moet dan denken aan onder andere bitters, hartigheid, zoet en zuren. „In bier zit een breed spectrum aan smaakprofielen.” Als voorbeeld noemt Jagerman donkere bieren. „Daar zitten koffie- en chocoladetonen in, en dat werkt goed met bijvoorbeeld een old fashion-cocktail. Je probeert dan van een klassieke cocktail een bierversie te maken.”

Cocktails met een verhaal

Ook ‘Blood Money’, de cocktail waarvan je het recept onder aan de pagina vindt, is een twist op een klassieke cocktail, namelijk Blood & Sand. In plaats van kersenlikeur, wordt ditmaal echter kersenbier gebruikt. Deze cocktails bedenkt de bedrijfsleider van Helst niet zomaar, veelal zit er een heel verhaal achter. Zo is ‘Blood Money’, vernoemd naar Bloedgeld, een stille film uit 1921. „Men dacht dat deze film verloren was gegaan, maar hij is teruggevonden. Hetzelfde geldt voor cocktailtrends”, vertelt hij.

Come-back van het kopstootje

Maar ook het vaak als ouderwets beschouwde kopstootje maakt zijn rentree, meent Jagerman. „Naast dat er een explosie is in de ginwereld, vindt die ook plaats in de jeneverwereld. Nu zie je nog vaak dat cafés twee soorten hebben: jong en oud. Hier zijn echter zeker 20 soorten. En wij willen dat combineren met het juiste biertje. Denk bijvoorbeeld aan de Old Simon die met noten is gemaakt. Daar past een dubbelbok, met tonen van noten in zijn smaak, dan mooi bij.”

Het is trouwens niet de bedoeling dat je het kopstootje direct achteroverslaat. „Je moet het om en om drinken en rustig genieten van de twee. Dan brengt de jenever andere tonen in het bier omhoog, of andersom.

Zelf aan de slag

Wil je jouw oude vertrouwde biertje een snelle upgrade geven? Dan kan dat eenvoudig door bijvoorbeeld citrusvruchten toe te voegen, vertelt Jagerman. „Daar kun je jouw biertje mee opfrissen." Voeg je daarentegen grapefruitsap en ginger ale toe, dan proef je zowel bitter als zoet en zowel zuur als kruiden. Maar ook als je de komende maanden meer behoefte hebt aan een winters drankje, heeft de bedrijfsleider een tip: „gebruik donkere bieren, zoals bokbieren in combinatie met donkere rum en gember.”

Blood Money

Dit heb je nodig:

  • 30 ml Kever Jenever
  • 30 ml Willem’s Wermoed (zoete vermouth)
  • 30 ml verse sinaasappelsap
  • 2 scheutjes chocoladebitters
  • 40 ml Kriek
  • Sinaasappelschil

Zo maak je het:

Shake de jenever, vermouth, sinaasappelsap en chocoladebitters in een cocktailshaker. Schenk het vervolgens door een cocktailzeef in een gekoeld glas (een champagne coupe). Voeg dan 40 milliliter Kriek toe, garneer het met een sinaasappelschil en geniet ervan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.