Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Eten & drinken 22 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Blogger Leonie heeft 55 perfecte tostirecepten

Yes, het is weer lunchtijd! En waar lunch je nou beter mee dan met tosti’s? Precies, dacht foodblogger Leonie ter Veld. Daarom bracht de zelfbenoemde Tostikoningin van Nederland een boek uit geheel gewijd aan de lunchdelicatesse.

Er staan 55 tosti’s in haar nieuwe boek TOFFE TOSTI’S. In caps lock, geheel in stijl van de foodblogger. Eind 2011 wist de toen nog studente achter Gewoon Wat Een Studentje ‘s Avonds Eet (.blogspot.com) de harten van menig student te veroveren met haar simpele gerechten. Na twee kookboeken met die makkelijke recepten, is het tijd voor een nieuw boek dat helemaal over tosti’s gaat: het ultieme studentenvoedsel.

Tosti van oma

„Het is me echt met de paplepel ingegoten. Op dinsdagmiddag paste mijn oma altijd op mijn zus en mij. De ene week aten we pannenkoeken, de andere week tosti’s”, vertelt Ter Veld over haar tostiliefde. De smaak van oma’s tosti’s is onvergetelijk. „Ik was superjong, maar die smaak kan ik me nog zo goed herinneren. Het was gewoon een hele simpele pantosti met kaas.” Als ze gaat studeren blijft de liefde voor het broodgerecht. „Iedere student heeft een tosti-ijzer. Het is de nummer één snack.” En, niet geheel onbelangrijk, de ultieme snack voor na het stappen. „Het voorkomt je kater trouwens niet.”

Er is een liefde voor tosti’s, maar de passie begint als ze besluit video’s te maken op YouTube. „Ik wilde graag elke week een video maken, maar het moest mijn avondeten niet in de weg staan en je moest er eindeloos mee kunnen variëren.” Precies: tosti’s. „Daar heb ik een bovengemiddelde passie voor tosti’s ontwikkeld. En inmiddels heb ik mezelf gekroond tot Tostikoningin. Dat is wel mooi: die titel wordt nu ook gewoon overgenomen.”

Frikandel speciaal

Niet zonder reden dus, 55 tosti’s in een boek is ook niet niks. De meest bijzondere? „De boerenkool met worst-tosti. Dat was echt een groot succes. Sowieso is het leuk om tosti’s te maken met ingrediënten die je over hebt van de vorige dag. Zo heb ik er ook eentje met pulled chicken en een gehaktbal. Als je veel alleen eet hou je vaak ingrediënten over. Zoals een halve zak boerenkool. Daar heb ik wat geraspte kaas en rookworst bij gedaan.” En voila, een supertosti is geboren. Samen met snackspert Eke Bosman maakte ze ook een bijzondere tosti: „De frikandelspeciaaltosti! Je hebt natuurlijk nu die vlaai van de Aldi, maar de tostivariant is ook heel lekker!”

Ketchup of curry?

En dan nog een niet geheel onbelangrijke vraag: ketchup of curry? „Curry!”, roept Ter Veld met volle overtuiging. „Dat is echt veel lekkerder bij een tosti. Maar het ligt wel aan het moment. Bij mijn oude werk hadden we legendarische vrijdagmiddagborrels. In café de Smoeshaan moest er voor we verder gingen even een goede bodem worden gelegd. Daar aten we altijd tosti’s met ketchup. Ik heb er wel waardering voor die saus ontwikkeld.”

Drie ultieme recepten

En wat is nou een interview zonder perfecte tostirecepten waar je vandaag mee kunt lunchen (of snacken)? Precies. Leonie deelt drie heerlijke recepten uit haar boek.

Tosti kapsalon zonder frites

Nodig voor één tosti:

  • 2 sneetjes brood
  • 3 eetlepels geraspte kaas
  • 3 eetlepels shoarmavlees
  • ½ tomaat
  • 3 blaadjes sla
  • 1 theelepel sambal
  • knoflooksaus voor erbij

Bak de shoarma in een pan gaar, dit duurt een minuut of 8. Snijd in de tussentijd de tomaat in kleine stukjes. Smeer de broodjes in met sambal. Beleg een sneetje brood met de gare shoarma, stukjes tomaat en strooi er wat kaas over.  Stop de tosti tussen het tosti-ijzer, totdat hij grillstrepen heeft. Prik er dan een stuk sla bovenop en serveer ’m met knoflooksaus.

Kersttosti met stoofperen, feta en walnoten

Nodig voor één tosti:

  • 2 sneetjes wit casinobrood
  • 1 eetlepel feta
  • 2 stoofperen (kant en klaar)
  • 8 halve walnoten

Snijd de stoofperen in stukjes en beleg daarmee een sneetje brood. Verkruimel er stukjes feta over en verdeel hier walnoot over. Dek de tosti af met het andere broodje en bak de tosti 5 minuten tussen het tosti-ijzer.

Tosti met Oreo en banaan

Nodig voor één tosti:

  • 2 sneetjes wit casinobrood
  • 3 Oreo’s
  • 1 banaan
  • smeerbare roomboter

Smeer beide sneetjes brood in met een laagje roomboter. Beleg ook beide sneetjes met plakjes banaan en druk op één kant wat in stukjes gesneden Oreo in de banaan. Vouw de boterham dicht en druk het lekker op elkaar. Bak de tosti in 5 minuten warm in het tosti-ijzer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Blogger Leonie heeft 55 perfecte tostirecepten
Sluiten