Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Eten & drinken 25 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Wat gebeurt er met al dat eten in bak- en kookshows?

Heel Holland Bakt, Masterchef, My Kitchen Rules, Topchef. Het is voor veel Nederlanders televisie om van te smullen. Terwijl de kandidaten staan te zwoegen in de keuken, zien we de mooiste gerechten ontstaan waar wij zelf ook wel een hapje van zouden willen nemen.

Elke week kijken we geboeid toe hoe de juryleden van kook- en bakprogramma’s een hapje nemen van de gerechten, een mening of cijfer bedenken en dan weer verdergaan naar de volgende deelnemer. Toch blijft er aan het einde van een aflevering altijd een vraag onbeantwoord: Wat gebeurt er met al die smakelijk uitziende gerechten nadat de camera’s stoppen met draaien?

Worden de gerechten meteen nadat de camera’s stoppen met draaien verslonden door de crew? Geven de kandidaten een feestmaaltijd met het overgebleven eten? Of houden ze gewoon een gigantisch voedselgevecht?

De kandidaten: hapje van eigen deeg

Laten we beginnen met het beantwoorden van deze laatste vraag. Nee, de deelnemers houden in het algemeen geen voedselgevecht. Daarentegen krijgen ze vaak wel de kans om zelf een vorkje weg te prikken nadat de juryleden een hapje hebben genomen. Wel zo eerlijk toch, na al dat harde werk?

De Britse Chetna Makan, die in 2014 de halve finale haalde van The Great British Bake Off, deed na haar deelname aan de show een boekje open over de show en vertelde dat de creaties ook door de bakkers zelf worden gegeten. „Voordat iemand anders aanvalt, worden er delen van elk baksel bewaard voor de andere kandidaten”, vertelt Makan aan Digital Spy.

„Niet alleen cameramannen staan als een zwerm bijen om het eten, ook wij doen dat. We rennen allemaal naar het eten van de kandidaat die de meeste complimenten heeft gekregen. Letterlijk iedereen rent, en duwt elkaar bijna omver om te kunnen proeven.”

Ook bij het Nederlandse Topchef krijgen de kandidaten de kans om de gerechten van henzelf en de concurrent te proeven. „De kandidaten proeven na het oordeel van de chefs hun eigen gerecht om te bepalen of ze het eens zijn met het commentaar van de chefs. Ook proeven ze elkaars gerecht om te kijken of ze het eens zijn”, vertelt een woordvoerder van RTL tegen het NRC.

Beeld: Giphy

De crew: bestek op zak

Zoals kandidaat Makan al verklapte, de cameramannen krijgen eveneens een hapje van het eten in The Great British Bake Off. En het blijkt dat het ook bij andere kookprogramma’s meestal de crew is die mag meesmullen van de gerechten (waar kunnen we solliciteren?).

„De cameramannen staan letterlijk met vorken in hun broekzakken te wachten om aan te vallen op het moment dat de opnames voorbij zijn”, vertelt ex-deelnemer Ali Imdad tegen de Birmingham Mail. „Het is de bedoeling dat de taarten naar de lunchruimte worden gebracht zodat iedereen kan delen, maar zo ver komen ze meestal niet, omdat de crew het al heeft opgegeten.”

Bij de Nederlandse versie staat de crew eveneens te springen om te mogen proeven. „Alles wordt opgegeten”, vertelt Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden aan Nu.nl. „Na de opnames stort de crew zich op de creaties van de kandidaten. Maar ze proeven ook graag van elkaars baksels. Alles wat dan nog overblijft, gaat mee naar huis.”

Herkenbaar voor Masterchef UK-jurylid Gregg Wallace. „Het gekookte eten wordt verslonden door de crew. Veel werknemers hebben eigen bestek mee.” Eten dat nog rauw is, wordt daarentegen verdeeld onder de jongere werknemers in de crew. „Getalenteerde jonge mensen die net zijn begonnen aan hun carrière en niet per se veel verdienen”, aldus Wallace tegen The Sun.

Voedselbanken: geen verspilling

Ook in andere kookprogramma’s wordt voedselverspilling tegengegaan. Zo worden de verse producten die in de (jaloersmakende) provisiekast van Masterchef Australia liggen, aan SecondBite gegeven, een goed doel dat vers en voedzaam eten verstrekt aan mensen die dat nodig hebben, weet website News.com.au. Masterchef biedt de organisatie een paar dozen tot een geheel palet aan eten, afhankelijk van de opdracht in de aflevering.

Masterchef Holland hanteert een vergelijkbare tactiek. Allereerst wordt eten uit de winkel dat tegen de houdbaarheidsdatum aanzit, verdeeld onder de crew, vertelt jurylid Marcus Polman op de website van SBS. Spullen die echter niet worden weggegeven, gaan naar de voedselbank.

Presentatrice en televisiekok Miljuschka Witzenhausen benadrukt dat er bij kookprogramma’s nooit eten wordt weggegooid. „Als je in de foodbusiness zit, hou je van eten en gooi je echt niets weg,” vertelt ze aan Nu.nl. „Zelfs chocola die in het decor wordt gebruikt, wordt weer teruggesmolten en teruggebracht naar patissiers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.