IngelisedeVries
IngelisedeVries Eten & drinken 6 sep 2017 / 10:36 uur

‘Clean eaters’ hebben weinig vrienden

Schuw je de snackbar en zweer je bij groene matcha-thee? Grote kans dat je vriendenkring flink geslonken is sinds je nooit meer een portie bitterballen in de frituur gooit.

Clean eating is een manier van eten waarbij je alleen natuurlijke, verse, seizoensgevonden en biologische producten eet. Geprefabriceerd voedsel staat niet op het menu, waardoor jij je binnen een paar dagen beter zou voelen. Fysiek is dat misschien het geval – wij hebben het nog niet geprobeerd – mentaal doet het minder voor je. Volgens een onderzoek van Journal of Eating Disorders kan het je een deel van je sociale leven kosten. Clean eaters worden bijna net zo negatief beoordeeld als mensen met anorexia.

Negatieve associatie

Wetenschappers voerden twee onderzoeken uit. Ze keken naar hoe mensen over clean eaters oordelen en over mensen met orthorexia, waarbij mensen gefixeerd zijn op gezond eten. In beide onderzoeken kwamen vrouwen met een clean dieet er slecht vanaf. Ze werden een stuk harder veoordeeld dan vrouwen waarbij het dieet niet werd beschreven.

„Dit nieuwe onderzoek ondersteunt de hypothese dat er negatieve sociale gevolgen kunnen zijn voor mensen met de focus op extreem gezond eten”, beschrijven de onderzoekers. Maar er is nog wel een hoop onderzoek nodig. „Als we het stigma beter begrijpen, kunnen we ook beter snappen wat de sociale last is voor mensen die op deze manier eten”, vat Metro UK samen. Er staat dus nog niks vast, maar deze resultaten vragen wel op meer onderzoek.

Wat is ‘gezond eten’?

Heb je meteen een probleem als je graag de suiker in je koffie weglaat of voor notenmelk kiest in plaats van koemelk? Dat is gelukkig niet het geval. Het wordt problematisch wanneer je alleen het allergezondste van het allergezondste wil eten. Vaak worden er ook voedingsmiddelen vermeden omdat er de aanname is dat het ongezond is, terwijl dat heel vaak niet eens het geval is. Er wordt vaak zonder enig bewijs besloten dat een product problematisch is.

Het Voedingscentrum heeft een aantal richtlijnen opgesteld om zo gezond mogelijk te eten. Let op: het zijn richtlijnen en per persoon kan het dus anders zijn. Er wordt aangeraden om ongeveer 250 gram groenten per dag te eten. Meer mag natuurlijk altijd. Let op met de verzadigde vetten en probeer ze te vervangen met onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten kunnen herkennen aan dat ze vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Olijfolie is bijvoorbeeld vloeibaar, kokosvet is dat pas als je ze smelt.

Probeer daarnaast eiwitten binnen te krijgen door middel van peulvruchten, vis en/of vlees en vervang brood en pasta door volkoren producten. Vergeet niet genoeg water te drinken én af en toe ook gewoon te genieten van je welverdiende portie patat/friet. En als je het idee hebt dat het niet goed gaat, dan kun je altijd bij je huisarts terecht voor advies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Clean eaters’ hebben weinig vrienden
Sluiten