Elselotte Smink
Elselotte Smink Eten & drinken 23 aug 2016 / 10:35 uur

Deze 8 voedingsmiddelen kan je eeuwig bewaren

De data op voedingswaren kunnen soms behoorlijk verwarrend zijn. Want soms zien producten er nog prima uit, maar zijn ze volgens de verpakking over de datum. Moet je ze dan wel of niet weggooien?

Als het gaat om verse zuivel- of vleesproducten, doe je er vaak verstandig aan ze in de prullenbak te gooien. Gelukkig zijn er ook veel voedingsmiddelen waarbij je met een schuin oog naar de datum kunt kijken, omdat ze vrijwel nooit kunnen bederven. Je kunt ze dus zonder zorgen inslaan tijdens aanbiedingen en ze bewaren in je keukenkast of vriezer. Dit zijn ze:

1. Witte azijn

Deze goedkope doorzichtige flessen kan je gerust in bulk inslaan. En dat is fijn, want je kunt het middel voor talloze dingen gebruiken. Giet bijvoorbeeld een scheutje in de wasmachine om je kleding mooi te houden, was je haren ermee voor een stralende glans én gebruik het als schoonmaakmiddel.

View this post on Instagram

Greek Yogurt 🍯 ________________________________________________________ Typisk gresk frokost🍯 Med honning og nøtter…👌🏼🇬🇷 #greekyogurt #honey #greece

A post shared by SusiQ 🌿 Hverdagslivet (@susiq_fitness) on

2. Honing

Dit goedje kan gaan verkleuren en kristalliseren door warmte, maar over de datum gaan is geen optie voor een potje honing. Is je pot gekristalliseerd? Verwijder de deksel en zet de open pot in een bakje met water en roer erdoorheen met een lepel. Zo wordt de honing in een rap tempo weer vloeibaar en is-ie klaar voor gebruik.

3. Rijst

Ook het graangewas kan niet over de datum gaan, hoeveel stof zich ook op de verpakking heeft genesteld. Dit geldt voor alle soorten (witte, basmati en zilvervlies), behalve bruine rijst. Deze is door het hoge gehalte aan olie minder lang houdbaar.

4. Zout

Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.

Deze 8 voedingsmiddelen kan je eeuwig bewaren
Bron: Giphy

5. Oploskoffie

Oké, oké, de oploskorrels zijn natuurlijk niet net zo lekker als een verse bak leut uit je favoriete koffietentje. Maar het is wel een hele handige en goedkope optie om altijd een pot achter de hand te hebben. Je bewaart de pot (open of dicht) in de vriezer. Zo verliest het zijn smaak niet.

6. Suiker

Wist je dat suiker ook desinfecterend kan werken? Dat is meteen de reden waarom de zoete korrels eeuwig houdbaar zijn: er kunnen geen bacteriën in overleven.

Deze 8 voedingsmiddelen kan je eeuwig bewaren
Bron: Colourbox

7. Sterke drank

Je kan natuurlijk die fles rum of wodka in één avond meester maken (hallo hoofdpijn!), maar voor de houdbaarheidsdatum hoef je het niet te doen. Sterke drank is namelijk, mits je het op een koele en donkere plaats bewaart, eeuwig houdbaar.

8. Droge bonen

Dit product zal zijn voedingswaarde nooit verliezen. Het is dus helemaal veilig om wat potten achter in je keukenkastje te bewaren. Handig als voedzame toevoeging voor in een salade, of ouderwets met aardappelen of stamppot. Let wel op: het gaat hier om de bonenvariant die niet in een potje met saus zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze 8 voedingsmiddelen kan je eeuwig bewaren
Sluiten