Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Eten & drinken 18 feb 2016 / 08:45 uur

‘Parmezaanse kaas kan hout bevatten’

Niets lekkerder dan wat Parmezaanse kaas over je spaghetti gooien. Maar zelfs als je verpakkingen koopt die verzekeren dat er ‘100% parmezaanse kaas’ inzit, blijken dat niet altijd even goed waar te maken. Dat blijkt uit een artikel van Bloomberg Business.

‘Parmezaanse’ kaas

De Food and Drug Administration zou in 2012 na een tip een bezoek hebben gebracht aan het Amerikaanse Castle Cheese Inc. Daaruit kwamen enkele verrassende resultaten: zo produceerde het kaasbedrijf uit Pennsylvania zelfs Parmezaanse kaas dat überhaupt geen Parmezaanse kaas bevatte. In plaats daarvan was het gemaakt van Zwitserse kaas, mozzarella en witte cheddar en vulstoffen als cellulose (een bijproduct van houtpulp) om te voorkomen dat het samenklontert.

Het bedrijf kreeg een strenge waarschuwing en de verwachting is dat directeur Michelle Myrter deze maand schuldig zal pleiten. Zij kan een jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 dollar krijgen.

Meer merken

Het kaasbedrijf voorzag onder meer het grote Target van parmezaanse kaas, maar ook bij andere supermarkten wordt Parmezaanse kaas verkocht die daar niet voor door kan. Bloomberg ontdekte bij vier verschillende merken uit andere supermarkten dat de geraspte Parmezaanse kaas houtpulp en hoge percentages cellulose bevatte.

Op de vraag waarom fabrikanten deze vulstoffen gebruiken in plaats van het echte product, is maar een logische verklaring: geld. De vervangers zijn veel goedkoper dan het originele product. Maar hoe schadelijk is het? Volgens gezondheidsexpert zijn de vullingen niet giftig, maar is het niet verstandig ze in grote hoeveelheden te eten. Feit blijft natuurlijk wel dat de consument die denkt ‘100% Parmezaanse kaas’ te kopen, vaak flink in de maling wordt genomen.

Volgens Fox News is Castle Cheese gestopt met het maken van de ‘Parmezaanse kaas’ en vroeg het in 2014 faillissement aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Parmezaanse kaas kan hout bevatten’
Sluiten