Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 19 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Vereniging wil dancefeest cancelen door stokoude wet

De Vereniging Zondagsrust heeft er totaal geen zin in: een feestje dat voor eind augustus gepland staat in de Alkmaarse binnenstad. Door middel van een oude wet, de uit 1815 stammende Zondagswet, probeert de vereniging het feest tegen te houden.

Vrijdag vindt er een kort geding plaats in de Alkmaarse rechtbank om de vergunning van het festival De Brug draait door, dat op zondag 26 augustus zou moeten plaatsvinden, van tafel te krijgen.

Balans in binnenstad

Een bewoner kaartte de zaak aan bij de vereniging, omdat „de balans in de binnenstad volledig zoek is.” En de dj’s, waaronder Funkerman en Hugo Joss, die op die dag in de buitenlucht zullen optreden, helpen daar volgens de bewoner al helemaal niet aan mee.

De wet, die voor het laatst werd herzien in 1953, regelt zoals de naam al doet vermoeden de zondagsrust. Gemeenten mogen wel van de wet afwijken, maar moeten dat onderbouwd met regels doen, volgens Laus Vogelaar van de Vereniging Zondagsrust.

Onvoldoende meegewogen

De gemeente erkende onlangs met terugwerkende kracht de Zondagswet vorig jaar onvoldoende te hebben meegewogen toen voor hetzelfde dansfeest een vergunning werd verleend. „Dat dit inzicht is gekomen, is mooi”, zegt Vogelaar. „Maar als de gemeente de daad bij het woord had gevoegd, was dit jaar geen vergunning verleend. Het is goed dat een rechter hier naar kijkt.”

De organisatie van het evenement heeft op Facebook nog niets gezegd over een eventuele afgelasting: het wachten is op het oordeel van de bestuursrechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.