Metro
Metro Nieuws 19 jul 2018 / 13:29 uur

Maleisië doet toch onderzoek naar dood Ivana Smit

Maleisië gaat toch onderzoek doen naar de dood van Ivana Smit. Het Nederlandse model overleed op 7 december vorig jaar na een val van de twintigste verdieping van een flat in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Zitting

De patholoog-anatoom houdt in augustus meerdere dagen zitting om te bepalen of er sprake is van verdachte omstandigheden. Als dat het geval is, kan hij de zaak doorverwijzen voor strafrechtelijk onderzoek.

Advocaat Sébas Diekstra, die de ouders van Ivana Smit bijstaat, bevestigt berichtgeving over de zaak in Maleisische media. „Het is heel goed te vernemen dat er nu toch nader onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak", zegt hij.

Amerikaans echtpaar

De achttienjarige vrouw was op 7 december op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Ze ging met de man en vrouw mee naar hun appartement op de twintigste verdieping. Het is onduidelijk wat zich heeft afgespeeld voor ze van het balkon van het appartement viel. De familie zoekt naar gedetailleerde informatie over het overlijden van Smit, maar beschikt daar tot op de dag van vandaag niet over.

Maleisië doet toch onderzoek naar dood Ivana Smit
De 19-jarige Ivana Smit viel in december uit deze flat in de hoofdstad Kuala Lumpur. Foto: ANP.

Op het lichaam van Smit is letsel aangetroffen dat ze mogelijk al voor de val had opgelopen. Ook zijn er sporen van drugs in haar lichaam gevonden. De ouders van Smit zeggen dat hun dochter is vermoord.

Gouden tip

„De politie zei in eerste instantie dat ze was gevallen, zonder daar een persoon aan te koppelen. Zo werd het dezelfde dag nog afgedaan", zegt Diekstra. De familie van het model begon daarop een campagne om nader onderzoek af te dwingen. Zo loofden zij in juni een beloning van 50.000 dollar uit aan de persoon met de gouden tip in de zaak.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie is ook bezig met een oriënterend onderzoek. Of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek gaat komen, is nog niet duidelijk.

Reageer op artikel:
Maleisië doet toch onderzoek naar dood Ivana Smit
Sluiten