Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 15 sep 2022
Leestijd: 6 minuten

Lies Visschedijk en Fedja van Huêt over het slot van Soof: ‘Het was intens, maar goed zo’

Het is over en sluiten met de succesreeks Soof. Maar niet zonder een mooie afsluiting natuurlijk (Soof 3 draait vanaf vandaag in zo’n beetje alle Nederlandse bioscopen). Een afsluiting met een traan, ook qua – goed gekozen – onderwerp. Want de populaire horecavrouw wordt in dit slotstuk overvallen door borstkanker. Metro sprak met de twee hoofdrolspelers van de drie films en 18-delige tv-serie, Lies Visschedijk en Fedja van Huêt.

Het gesprek over sluitstuk van een tijdperk, speelt zich af in een bijzondere setting. In De Kooksoof namelijk, het restaurant (met een andere naam) aan de rand van Zaandam, waar altijd is gefilmd. En waar de ‘echte kok’ zijn pollepels af en toe dus aan de spreekwoordelijke wilgen kon hangen. Tijdens het interview is het bloedjeheet, half juli, 2021. Zoals gisteren in de Metro-recensie al stond (je leest daarin ook meer over het verhaal): Soof 3 zou in september vorig jaar uitkomen, maar corona gooide een paar keer roet in het eten.

Soof 3 meer dan een jaar uitgesteld

Lies Visschedijk (Soof) en Fedja van Huêt (Soofs ex Kasper) zitten er relaxt bij. Een persdag al twee maanden voor de première, dat beleven ze weleens anders. Niet wetende dat hun praatjes over de film door corona pas over een jaar en twee maanden de media zullen halen. De Metro-verslaggever heeft Soof 3 een uur daarvoor gezien, dus het is even schakelen dat de twee voor zijn neus Visschedijk en Van Huêt zijn en niet hun personages.

Het acteurskoppel dat jarenlang samen speelde, vindt het bijzonder om in het restaurant aan het water ‘Zijkanaal G’ terug te zijn. „Het lijkt eigenlijk best nog wel op De Kooksoof”, constateert Visschedijk. Van Huêt: „Ik wist niet dat ze hier zulk lekker eten hadden, haha. Ik herinner me dat we hier pittige dagen maakten. Maar vooral nachten. We filmden hier soms de hele nacht omdat de crew dan niet alle ramen hoefde af te plakken. Ja, dat vond ik pittig.” Zijn tegenspeelster: „Tot driekwart van de film gaat dat, maar daarna is het niet meer zo leuk. Zeker als je ook nog kinderen thuis hebt.”

Omgaan met borstkanker

De verder zeer humoristische film Soof 3 laat op een mooie manier zien wat borstkanker met een zieke doet en hoe dat de band in een familie kan bepalen. Fedja van Huêt: „Daar gaat het om, ja. Dat je zoiets met elkaar aangaat, hoewel Soof het in haar eentje wil oplossen.” Lies Visschedijk als zichzelf: „Doe dat alsjeblieft niet. Qua onderwerp ontstijgt Soof 3 de vorige twee wat dat betreft.” „Hij heeft een andere lading”, vult haar collega aan.

Een mooi slot tussen haakjes dus, voor de zo geliefde personages Soof en Kasper (de films trokken eerder maar liefst 769.000 en 897.000 bioscoopgangers). Was het stoppen ondanks die kassuccessen hun eigen wens? Visschedijk: „Ik weet het niet, je hebt het er op een gegeven moment met z’n allen gewoon over. Regisseur Anne de Clercq, die even gezellig is aangeschoven en die ook verantwoordelijk voor de RTL/Videoland-serie was: „Ik denk dat we het allemaal gewoon voelden, toch?” Hoewel niemand de vinger er echt op kan leggen, beamen ze dat dit een gevalletje ‘het is goed zo’ was. Gezien de successen wel ‘een groot gevalletje, trouwens’.

Soof Fedja van Huêt feelgood
Fedja van Huêt als Kasper. Foto: Millstreet Films KeyFilm / Martijn van Gelder

Gaan ze Soof en Kasper missen?

Fedja van Huêt: „Ik heb dit heerlijk gevonden, de draaidagen waren altijd fijn. Heel ongedwongen.” Gaan ze Soof en Kasper missen? Lies Visschedijk: „Mensen die het oudst worden hoor ik weleens zeggen: je moet niet te lang stilstaan bij de dingen die voorbij zijn. Het is gewoon niet anders, alles gaat gewoon door.” Van Huêt: „Voor degenen die de kinderen spelen was het afscheid na het draaien wel een moment. Het zijn altijd dezelfde jonge acteurs geweest, die met de ontwikkeling van Soof en Kasper zijn meegegroeid. Zij zijn tijdens de draaiperiode vanaf 2013 echte tieners en volwassen geworden. Voor hen is het intens geweest.” Visschedijk: „Wat gek, nu je het zegt. Ik heb me dat zelf volgens mij te weinig gerealiseerd. Weet je wat? Ik ga ze maar weer eens bellen.”

Soof 3 werd al voor corona in ons leven kwam gedraaid, dus zelfs voor de twee hoofdrolspelers is het in genoemde zomer 2021 al even geleden. Visschedijk: „Wat dat betreft hebben we onze rouwperiode over het stoppen van de reeks al gehad. We hebben daarna allemaal al weer nieuwe dingen gedaan. Het is nu een fijne en dierbare herinnering, dat voelt goed.” Van Huêt: „Ja, het is intens maar vooral heel mooi geweest. Wat wel raar is: het is een draaiperiode lang het allerbelangrijkste in je leven, maar eenmaal in een nieuw project is dat gevoel weer snel weg ook. Je zit in een soort circus, hebt een behoorlijke spanningsboog met elkaar en dat is opeens weg. Maar niets dan goeds over Soof hoor.”

‘Je moet iets te vertellen hebben’

Het thema borstkanker zou je misschien niet direct in Soof verwachten. Eerder relatie-gedoe en ongemakkelijke carrière-zaken. Lies Visschedijk: „Anne (de Clercq, red.) en ik wilden dat allebei. Tof dat de producenten, Millstreet Films en KeyFilm, het hebben aangedurfd om iets te maken over kanker. Je wilt in eerste instantie dat mensen met een fijn en goed gevoel naar de bioscoop gaan en er net zo blij weer uit komen. Het is spannend, maar fantastisch.” Van Huêt: „De kern van Soof is dat het uit het leven gegrepen is. Vrouwen hebben nu eenmaal borstkanker. Als je dan toch nog een Soof wilt maken, moet je je eerst afvragen waarom. Je moet wel iets te vertellen hebben en dat gebeurt nu. Je kunt blijven ‘voortborduren op’, maar dat hebben we allemaal al gedaan.”

Soof Lies Visschedijk Dan Karaty
Lies Visschedijk en Dan Karaty tijdens een scene in Parijs. Foto: Millstreet Films KeyFilm / Martijn van Gelder

Twee jaar op rij het best bekeken

Op naar de 900.000 kijkers dan maar? Vooral het cijfer van Soof 2 was bijzonder. Zowel in 2016 als 2017, de twee jaartallen waarin de film draaide, kwamen meer dan 400.000 mensen naar de bios. Soof werd daarmee zowel in 16 als in 17 de best bezochte Nederlandse titel van het jaar. Fedja van Huêt: „Ongelooflijk hè? Laat ik zeggen dat ik altijd maar hoop dat mensen naar mijn of onze film gaan.” Lies Visschedijk: „Ja, en dat moet iedereen lekker zelf weten. Dit is het beste wat we ervan hebben kunnen maken. En zo moet het zijn.” Van Huêt: „Weet je Lies? Deze film verdient gewoon een groot publiek. Laten we dat gewoon maar zeggen.”

Visschedijk: „Ik heb eerlijk gezegd gewoon zin om Soof 3 zelf te zien, nu het draaien al weer even geleden is. Ja, ik heb heel veel zin in de première.” Veertien maanden later was het zover…

Pink Moon: als je vader zegt ‘ik stap uit het leven’, wat doe je dan als kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.