Judith Tielemans
Judith Tielemans Films & series 11 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op stereotypering in nieuwe film De Tatta’s: ‘Wat neerbuigend’

Een rijk gezin uit het Gooi dat noodgedwongen in de Bijlmer moet gaan wonen, omdat de familie failliet gaat. Dat is de verhaallijn van de nieuwe Nederlandse komediefilm De Tatta’s van cabaretier Leo Alkemade. De opnames moeten nog beginnen, maar er klinkt nu al veel kritiek op de aankondiging van de komedie.

Zo noemen critici het verhaal achter de film „racistisch” en „vol vooroordelen”. Zo zou het gezin uit het Gooi moeten ‘integreren’ in de Bijlmer, iets wat bij velen in het verkeerde keelgat schiet. „De Bijlmer is een van m’n favoriete wijken in heel Amsterdam. Als ik in de stad blijf, wil ik daar weer heen verhuizen. Goede mensen, goed leven. Ik heb me nooit onveilig of onwelkom gevoeld. Gewoon gekke tweets vandaag”, klinkt het op Twitter. 

De Tatta’s

Dat de huizenprijzen ook in de Bijlmer door het dak gaan, wordt niet vermeld in de film. En dat vinden critici maar vreemd. „Er wonen hier toch echt best veel witte mensen en de Bijlmer is ook echt niet de goedkoopste plek in de buurt”, reageert iemand. Daar is een ander het mee eens. „Ik dacht de huizenmarkt in de Bijlmer tegenwoordig booming was…”

https://twitter.com/TzinMix/status/1513452753850454016

Twitter zou geen Twitter zijn als het niet volstond met discussies en ook in dit geval zien we uiteenlopende meningen. „Als je gewend bent daar te wonen en je komt in de Bijlmer terecht, dan is dat nogal een overgang. Van vrijstaande villa naar rijtjeshuis of galerijflat. Ik vind dit dus nogal een stropop”, reageert iemand. „Het gaat niet om de locatie an sich of om de mensen die er wonen, maar om het verlies van rijkdom. De Bijlmer heeft nou eenmaal een naam die goed past bij de setting van de film. Dit had overal buiten ‘t Gooi opgenomen kunnen worden. Verder is het maar een film hè.”

De Tatta’s komt volgens verwachting op 22 december uit in de bioscoop.

‘Kim Kardashian schakelt advocaten in uit angst voor nieuwe sekstape’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.