Manners.nl
Manners.nl Films & series 29 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Tenet stevent af op flop en dat is slecht nieuws voor James Bond

Tenet, de nieuwe film van Christopher Nolan, moest de filmwereld hoop geven. Het is de eerste echte grote blockbuster die sinds het uitbreken van de huidige pandemie is uitgekomen in de bioscoop. Maar ondanks de goede recensies lijkt de film te floppen, ook naar pandemie-standaarden.

De actiefilm is voor heel Hollywood een belangrijke graadmeter. Een indicatie of Disney en Co. hun blockbusters moeten blijven uitstellen, zoals ze de afgelopen maanden deden, of dat een peperdure film anno nu nog steeds winst kan maken.

Tenet: graadmeter voor heel Hollywood

Tot de grote frustratie van de concurrentie bracht Warner Bros. echter minder box office-cijfers naar buiten in de afgelopen weken dan gebruikelijk is.

Nu de nieuwste cijfers eindelijk binnen zijn ontstaat er echter een pijnlijk plaatje. Eerst het goede nieuws: Tenet staat al voor de vierde week op rij op nummer één, praktisch overal waar de film draait. Maar goed, dat is niet zo lastig als je voornaamste concurrentie uit opnieuw uitgebrachte klassiekers en voetbalwedstrijden bestaat.

Slecht nieuws

De wereldwijde teller van Tenet staat wat de box office van de film betreft op een schamele 238,2 miljoen dollar. Veel kleinere films zouden daar voor tekenen, maar deze productie van Christopher Nolan was begroot op meer.

Alleen al het produceren van de film kostte volgens kenners al 200 miljoen dollar. Meestal moet je het budget van een film minstens verdubbelen om aan de uiteindelijke kosten te komen. Denk bijvoorbeeld aan marketing. Ook krijgen bioscopen natuurlijk een deel van de behaalde omzet.

Lang verhaal kort: Tenet moet veel meer dan 238,2 miljoen dollar ophalen om uit de kosten te komen, laat staan om winst te draaien. Pas als de grens van 500 miljoen dollar doorbroken wordt, zal Warner Bros. quitte draaien volgens experts.

Zeker bij een regisseur als Christopher Nolan ben je als studio ambitieuzer dan dat. Warner Bros. en andere grote Hollywood-studio’s zijn niet opgericht om net aan de kosten terug te verdienen.

Geen ruimte voor blockbusters?

Het lijkt erop te wijzen dat de markt nog niet klaar is voor grote blockbusters. Zakelijk gezien is het simpelweg niet slim om nu je kruit te verschieten, zeker omdat je er vanuit kunt gaan dat de pandemie in de winter verder op zal gaan laaien. Aan de andere kant: juist nu er weinig blockbusters zijn, kunnen de films die wél uitkomen extra lang blijven draaien. Wellicht loopt Tenet simpelweg een veel langere race dan we gewend zijn.

Marvel heeft zijn grote titels al naar 2021 verschoven. Denk aan Black Widow en Eternals. Een van de weinige mega-blockbusters die nog op de planning staat voor dit jaar is No Time to Die, de laatste Bond-film met Daniel Craig als 007.

James Bond en No Time To Die

Vooralsnog komt die film officieel gewoon in november uit. De grote vraag is nu of dat zo gaat blijven. De James Bond-franchise spreekt in ieder geval een breder publiek aan dan Tenet. Maar de cijfers van Tenet schetsen een plaatje waarin zelfs een nieuwe Bond-film het moeilijk gaat krijgen. Hadden ze misschien beter Frank Lammers – Ferry Bouman uit Undercover – als schurk kunnen nemen. Hij gaf eerder aan die rol wel te zien zitten.

Lees ook: Debuutalbum streamkoningin Tabitha is uit: ‘Laten we het óveral over hebben’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.