Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 29 sep 2020 / 20:29 uur

‘Van Trump mag Biden in debat niet zeggen hoeveel coronadoden er in VS zijn’

Enkele uren voor het eerste verkiezingsdebat tussen de Amerikaanse president Trump en zijn uitdager Biden, is de strijd al begonnen. En hoe.

Volgens het campagneteam van Biden wil het campagneteam van Trump verhinderen dat de leider van het debat het aantal Amerikaanse coronadoden noemt. Het Trump-team zou dat aan gespreksleider Chris Wallace hebben gevraagd.

Team Trump: Het is een leugen

Het benadrukken van ruim 200.000 doden, veruit het hoogste aantal coronadoden ter wereld, zou schadelijk kunnen zijn voor Trump. Hij wordt onder meer door Biden verweten de hele crisis te hebben onderschat. In een reactie noemt de Trump-campagne de claim van het Biden-team een leugen. De strijd tegen het coronavirus is een van de onderwerpen in het debat in de komende nacht (dinsdag op woensdag).

Biden Trump
Joe Biden (links) en Donald Trump. Foto: AFP / Brendan Smialowski

Kort voor het duel maakte Biden ook zijn belastingaangifte bekend. Hij riep Trump op dat ook te doen. Die weigert hardnekkig, ondanks beloftes sinds de vorige verkiezingen. De president zegt dat hij ze nu niet meer kan vrijgeven omdat zijn financiële handel en wandel door justitie wordt onderzocht, maar volgens Amerikaanse media klopt zijn betoog niet.

De Democraat Biden betaalde in 2019 299.346 dollar aan inkomstenbelasting, blijkt uit de vrijgegeven documenten. De krant New York Timesdat hier op het debat vooruitblikt – meldde onlangs dat de Republikein Trump in 2016 en 2017 750 dollar inkomstenbelasting heeft betaald.

Na het debat van deze nacht staan Trump en Biden nog twee keer tegenover elkaar, op 15 en 22 oktober. Running mates Mike Pence en Kamala Harris debatteren een keer met elkaar, op 7 oktober.

Debat Biden vs Trump live te zien

Voor wie vannacht wakker is: de NOS zendt het debat tussen Joe Biden en Donald Trump live uit. Het debat begint om 3.00 uur Nederlandse tijd en duurt anderhalf uur. Kijken kan via NPO 1, NPO Nieuws, NOS.nl en de NOS-app. Vanaf 02.30 uur is er een voorbeschouwing in een speciale uitzending van Op1.

Lees ook: Trump eist drugstest van ‘Sleepy Joe’ Biden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Van Trump mag Biden in debat niet zeggen hoeveel coronadoden er in VS zijn’
Sluiten