Metro
Metro Films & series 10 aug 2020 / 20:19 uur

Producer hitserie Netflix blij én heel erg woest na ‘winnen’ award

Dat vreugde en frustratie soms heel goed samengaan, bewijst producer Dominic Buchanan na het winnen van een belangrijke prijs.

De Britse producer is namelijk ontzettend blij met het winnen van een BAFTA voor zijn serie The End of the F***ing World, eind juli. Tegelijkertijd schrijft hij in een open brief aan de Britse Academy dat hij heel erg teleurgesteld en boos is over het feit dat hij er geen beeldje voor in ontvangst mocht nemen.

Netflix-hit

De Netflix-hit werd recentelijk onderscheiden met een BAFTA TV Award voor beste dramaserie. Buchanan, die acht jaar aan het project heeft gewerkt, kon niet gelukkiger zijn met de prijs. „Ik was in shock, ik moest huilen: een persoonlijke reis van acht jaar voor dit project en onze serie wint een BAFTA. Ik won een BAFTA! Mijn naam staat op tv bij de winnaars.”

Lees hier over Metro’s bezoek op de (bloedhete!) set van Netflix serie die ‘nieuwe Game of Thrones’ wordt genoemd

Geen beeldje

Maar toen kwam Buchanan erachter dat hij geen echt BAFTA-beeldje zou krijgen voor de prestatie. De regels schrijven namelijk voor dat het beeldje alleen gaat naar de vier namen die op het formulier vermeld staan. In dit geval waren dat schrijver Charlie Covell, regisseur Lucy Forbes, producer Jenny Frayn en executive producer Ed Macdonald.

Winnaarscertificaat

„Ik kon mijn ogen niet geloven”, schrijft Buchanan verder. „Ze lieten niet eens toe dat ik een namaakvariant zou kunnen kopen. Deze prestigieuze BAFTA die ik blijkbaar had gewonnen had ik misschien toch niet gewonnen. Oh, maar ik kon in plaats daarvan wel een winnaarscertificaat kopen als ik dat zou willen.”

Buchanan zegt dat hij zijn brief „schrijft als een winnaar die zich als een verliezer voelt. Ik wil niet als ondankbaar overkomen, zeker niet met wat er nu in de wereld gebeurt. Maar ik wilde wel mijn waarheid vertellen omdat ik echt gebroken was.”

Reactie BAFTA

In een reactie zegt de BAFTA-organisatie dat het productieteam bepaalt wiens naam er op het winnaarsformulier komt te staan. In 2018 en 2019 stond Buchanans naam ook al niet op het lijstje. De organisatie zegt te kijken naar hoe dit in de toekomst eventueel aangepast kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Producer hitserie Netflix blij én heel erg woest na ‘winnen’ award
Sluiten