Redactie Metro
Redactie Metro Films & series 6 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Filmdienst gaat waarschuwen voor dingen ‘die niet meer kunnen’ in oude films: ‘Zaken waar we niet achter staan’

Een ‘trigger warning’ krijgen voor je een film ziet met dingen die „niet meer kunnen”. Het Britse Filminstituut (BFI) gaat bezoekers bij vertoningen van oudere bioscoopfilms zulke waarschuwingen geven. Bijvoorbeeld bij verhalen die stereotypen bevatten die tegenwoordig als beledigend kunnen worden ervaren.

Dit gebeurt voor het eerst als het BFI in februari een retrospectief wijdt aan componist John Barry. In het programma zitten meerdere James Bond-films waarvoor Barry de muziek maakte, zoals Goldfinger en You Only Live Twice.

Waarschuwen voor onderdelen in oude films

Volgens The Guardian wil het BFI met de waarschuwing vooraf duidelijk maken dat bepaalde verhaallijnen, grappen of situaties naar huidige maatschappelijke maatstaven niet meer zouden kunnen. „De films die we vertonen hebben grote historische, culturele of kunstzinnige waarde. Maar inhoudelijk zijn er zaken te zien waar het BFI niet achter staat.”

Hoe ziet zo’n waarschuwing er dan uit? Bij sommige films wordt een extra duiding gegeven waarbij wordt gewaarschuwd. Zo stelt BFI dat in You Only Live Twice uit 1965, die zich grotendeels in Azië afspeelt, „gedateerde stereotypen bevat als het gaat om ras”. Zo probeert geheim agent 007, gespeeld door Sean Connery, zich te vermommen als Aziaat.

‘Bekijk het in de context van de tijd’

Zo wordt bij Goldfinger (1964) ook gewaarschuwd. De manier waarop Bond het vrouwelijke personage Pussy Galore (Honor Blackman) overtuigt seks te hebben terwijl zij duidelijk nee zegt, is niet goed volgens het BFI. Het personage was in het boek van schrijver Ian Fleming nadrukkelijk gay. Fleming stelde in een toelichting bij zijn boek dat hij dacht dat zij „met de aanraking van de juiste man” wel van gedachten zou kunnen veranderen.

Het BFI stelt in een toelichting dat de films nog steeds grote waarde hebben. Ze vinden het echter belangrijk dat vooral jonge kijkers leren dat zeker oude films wel in de context van de tijd moeten worden gezien. Het besluit om deze ‘trigger warnings’ voor films te plaatsen, volgt op een groot onderzoek van de Britse filmkeuring in 2021. Daaruit bleek dat veel kijkers dit soort nuanceringen bij oudere films een goed idee vonden.

Sir Nicholas Winton, de man die 669 Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redde

Komt er een Barbie 2? ‘De waarheid is… We zullen het zien’

Economen onthullen: Home Alone-familie was stinkend rijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties