Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Entertainment 25 feb 2022

AVROTROS en S10 willen Rusland weren van Songfestival: ‘Schending mensenrechten’

De AVROTROS roept op om Rusland dit jaar te weren van het Eurovisie Songfestival. De omroep laat in een statement weten dat ze vinden dat Rusland geschorst moet worden vanwege de oorlog met Oekraïne en dus niet mag zingen in Turijn.

Eric van Stade, directeur van AVROTROS, laat in een statement weten dat het tijd wordt voor Europa om te laten zien waar het voor staat. „Persoonlijk en ook als directeur van de AVROTROS wil ik niet langer zwijgen”, zegt Van Stade. „Dit is de tijd dat Europa zich moet verenigen en laten zien waar we voor staan. Ruslands militaire acties gaan allang niet meer over politiek; dit gaat om een grove schending van universele waarden als soevereiniteit en mensenrechten.”

AVROTROS wil eenheid tegen Russische deelname Songfestival

In het statement roept Van Stade andere landen op om zich aan te sluiten bij het standpunt van de AVROTROS, dat verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending. „Ik vraag anderen landen zich ook uit te spreken en roep de EBU, de European Broadcasting Union, op Rusland te schorsen van het EBU-lidmaatschap, waardoor ze ook niet langer deel kunnen nemen aan het Eurovisie Songfestival in Turijn.

Van Stade kan in ieder geval op steun rekenen vanuit Letland en Zweden, dat eerder soortgelijke oproepen deed. Ook België sluit zich bij de AVROTROS aan. Dat doet ook de zangeres en rapper S10, die Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Via haar management laat Stien den Hollander weten dat ze zich „helemaal aansluit bij het statement van de omroep.”

Russische boycot ‘is een signaal’

Op Twitter wordt er vanuit binnen- en buitenland positief gereageerd op het statement. „Van harte mee eens. Het is een signaal”, zegt een Twitteraar. En vooral vanuit het buitenland wordt Nederland geprezen om het initiatief. Maar er wordt ook cynisch gereageerd: „Het schijnt dat Poetin inmiddels op het punt staat te capituleren.” Velen sluiten zich aan bij het cynisme „omdat er wel belangrijkere dingen zijn dan het Songfestival.”

Het Songfestival wordt gehouden in mei in Turijn, nadat het werd gewonnen door de Italiaanse groep Måneskin. Rusland won het Eurovisie Songfestival in 2008 in Servië met het nummer Believe van Dima Bilan.

Laatste woorden Oekraïense militairen tegen Russisch oorlogsschip: ‘Go fuck yourself!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
AVROTROS en S10 willen Rusland weren van Songfestival: ‘Schending mensenrechten’
Sluiten