Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 13 nov 2020

Danny Vera laat zich niet gek maken door succes

Ondanks de coronacrisis gaat het Danny Vera voor de wind. Hij wordt voor het eerst vader en hij is trots op zijn gloednieuwe album The New Now. „Ik verbaas me er nog steeds over dat ik platen verkoop en dat alle shows uitverkocht zijn.”

De albumtitel slaat niet op het zogenaamde ‘nieuwe normaal’, een term die in coronatijden regelmatig gebezigd wordt, maar op gebeurtenissen in het leven van de Zeeuwse zanger zelf. „Het titelnummer gaat over dingen die niet zo makkelijk gaan, maar dat er toch in één keer, vanuit het niets, een verandering kan optreden”, vertelt Danny Vera terwijl hij stapels cd’s en elpees aan het signeren is in zijn kelder. „Omdat de wereld verandert en ik word vader. Ik zie de wereld om me heen soms rare keuzes maken en daar maak ik me zorgen over. En ik kom straks ook in een nieuwe wereld terecht.”

Danny Vera wordt vader

Deze zomer kondigden Danny Vera en zijn vrouw trots aan in verwachting te zijn van hun eerste kindje. Dat terwijl de twee al jaren bezig waren om zwanger te worden. „We gingen de lockdown in en we mochten van de ene op de andere dag niet meer het ziekenhuis in voor hormoonbehandelingen en dergelijke. Mijn optredens lagen eruit, dus we zijn een wijnkelder ingedoken op een avond. Ineens waren we in april zwanger. Of je vader wordt, weet je dan niet. Dat is niet zo vanzelfsprekend. Daar kom je dan ook achter. Je denkt: ‘Er lopen 7,2 miljard rukkers op deze planeet rond, dus het moet wel makkelijk gaan.’ Maar dat is dus niet zo.”

Danny Vera laat zich niet gek maken door succes
Danny Vera samen met zijn vriendin Escha Tanihatu. Foto: ANP Kippa

Duitsland

De albumtitel doet wellicht vermoeden dat de nieuwe Danny Vera-plaat een heel modern album is, maar dat is beslist niet het geval. De singer-songwriter putte inspiratie uit het werk van Neil Diamond, countryzanger Glen Campbell en, wederom, van zijn grote idool Elvis Presley, met name de periode van 1969 tot en met 1971. The New Now wordt ook in Duitsland uitgebracht, daar bij RCA: het vroegere platenlabel van Elvis Presley. „Als het niks wordt, heb ik in elk geval die plaat met het RCA-logo aan de muur hangen”, grapt hij. „Zo’n nerd ben ik dan ook weer wel.”

De eerste single van The New Now is ‘The Weight’, waarin hij zingt over de dood van zijn ouders. Desondanks is het een uptempo nummer. „Ik wil niet de jongen van die ballads worden”, zegt Vera, refererend aan zijn grote hit Roller Coaster, dat onlangs nog de eerste plek bereikte van de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5. „Deze plaat heeft ook ballads. Ik denk dat iedere zanger graag ballads zingt, maar het wordt wel een beetje een dooie boel zo.”

Danny Vera heeft bloedhekel aan recensies

Die ballads zullen er altijd blijven, denkt hij. „Het is moeilijk om geen kopie van jezelf te worden, want dit is wat ik doe. Ik schrijf die liedjes. Dan wil je strijkers erbij en dan doe je dat, maar dan denk je: ‘Dat is hetzelfde als we eerder gedaan hebben.’ Dat geeft ook niet. Als je Johnny Cash luistert, zeker de beginperiode, dan klinkt ieder liedje hetzelfde. Dat maakt het niet minder goed.” De mening van anderen kan Vera niet altijd waarderen. „Ik heb een bloedhekel aan recensies”, roept hij.

„Als jij mijn nieuwe plaat afzeikt, ben ik in staat naar je huis te rijden en je op je smoel te slaan. Terwijl als je ‘m de hemel in prijst ik in staat ben om je op te bellen van: ‘Gast, doe normaal, zo goed is ‘ie ook weer niet.’ Ik hou niet van afzeiken, maar ook niet van de hemel in prijzen, want dan kan het alleen maar tegenvallen. Dat heb ik wel vaker gehad. Iemand zei laatst dat de nieuwe plaat van Ariana Grande zo goed was. Ik heb ‘m geluisterd, maar ik kom er niet doorheen. Als ik dan Billie Eilish hoor, denk ik: ‘Helemaal te gek!’”

Eigen verhaal

De carrière van Danny Vera beslaat inmiddels ruim twee decennia, al kreeg het grote publiek de nuchtere Zeeuw pas in 2019 in de smiezen nadat radiostations massaal de emotionele song Roller Coaster gingen draaien. „Ik had er zelf een verhaal bij, dat ik vertelde bij optredens, maar dat doe ik niet meer. Iedereen heeft er zijn eigen verhaal bij gemaakt. Daar laat ik het maar bij. Dat is misschien wel beter.”

De ballad is in korte tijd uitgegroeid tot een klassieker. „Ik ben op begrafenissen van kennissen geweest en daar werd Roller Coaster gedraaid als ik er gewoon bij zit. Sommige mensen hebben het niet eens meer in de gaten, denk ik. Het is niet meer van mij. Het is niet meer mijn liedje. Daar is het te groot voor geworden. Het is een begrafenissong geworden. Het is heel raar wat ermee gebeurd is.”

Fred van Leer

Het succes van Roller Coaster doet Vera niet zo veel. „Ik heb er fucking 22 jaar voor gewerkt. Ik vind het niet per se leuk om in de auto te zitten of in kleedkamers of dat soort shit, maar het is wel leuk om muziek te maken. Het voordeel van succes is dat je meer kan in de studio. Vroeger had ik minder studiotijd. Nu is er een groter budget om je plaat beter te maken. Dat vind ik er prettig aan. Maar alle bullshit die er rondgaat hoeft van mij niet. Hilversum is een beetje gek. Het beste voorbeeld daarvan is Fred van Leer. Als al die programma’s niet hadden gesproken over die seksvideo had niemand het geweten.”

„Als iedereen z’n bek houdt, hadden misschien een paar mensen gezien dat ‘ie in zijn blote hol ligt. Nu loopt iedereen met een huilgezicht te zeggen hoe erg het is en dat het nooit meer mag gebeuren en ze starten bijna zelf het filmpje in. Waarom zou ik me gek moeten laten maken door dit soort dingen? Ik woon lekker in Zeeland en ik maak muziek voor mezelf. Het is fijn als mensen het leuk vinden; daar word ik blij van en ben ik dankbaar voor.”

Danny Vera laat zich niet gek maken door succes
Danny Vera met zijn gitaar op het podium. Foto: ANP Kippa

Teringzooi

De zanger staat op het punt om de door hem gesigneerde albums naar het verzendpunt te brengen. Want ja: als je een cd of elpee in de webshop van Danny Vera bestelt, doet hij ‘m zelf op de post met een krabbel erop. „Het loopt wel een beetje uit de hand nu. Het is heel veel werk, maar met corona hebben we toch geen werk. Ik vind het leuk en het hoort bij wie ik ben en wat ik doe. Mensen geloven niet dat we het allemaal zelf doen. Dat we het alleen voor het filmpje doen. Maar ik ga zelf al die teringzooi inpakken.”

„Als iemand een gouden plaat krijgt, zie je heel aanstellerig gedrag”, vervolgt hij. „Als je een beetje een zakenman bent, moet je je spullen in gaten houden. Anders kun je toch geen bedrijf runnen?” Dat heeft Danny Vera met vallen en opstaan geleerd en heeft daarom ook geen management. „Het beste wat je kan overkomen als artiest is dat je in het begin van je carrière enorm veel fouten maakt. Dan leer je er ieder geval van. Daar heb je niet iemand voor nodig die daar weer twintig procent van in zijn zak steekt.”

Lees ook: Danny Vera raakt tv-kijkend Nederland met eerbetoon aan overleden BN’ers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Danny Vera laat zich niet gek maken door succes
Sluiten