Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 nov 2020

Illegale rave die was aangekondigd gaat dit weekend toch niet door

Wie oh wie zit er toch achter het Instagram-account van @Locatie12? Het account dat de toegangspoort is voor de illegale raves in en rondom Amsterdam voor vele feestneuzen. Slecht nieuws voor de feestminnenden die hun ravepakjes al klaar hadden liggen: de rave die voor dit weekend op het program stond, gaat niet door. Dat wordt in elk geval gezegd.

De organisator van grote illegale raves laat weten dat een dinsdag aangekondigde rave voor komend weekend toch niet doorgaat. De risico’s zijn te groot, zegt Locatie12 op Instagram. Dat meldt Het Parool.

Hilversum rave

Het is een beetje onduidelijk wat nou precies het account is waar het om gaat. Andere media schrijven over locatie12.events, maar rondje Insta en Twitter leert dat het om @locatie12 gaat.

Het afgeschermde Instagram-account heeft intussen meer dan 15.300 volgers. Volgers kunnen zich via privéberichten opgeven voor de rave en krijgen dan de locatie door. Intussen zijn er ook andere Locatie12-eske accounts aangemaakt, variërend van @locatie.12events (23 volgers) tot @locatie.12eventss (670 volgers). Ook hier is niet bekend wie er achter zitten en of ze ook daadwerkelijk actief zijn (of dat het misschien een soort ‘val’ is vanuit de politie). Dit alles overigens niét te verwarren met @locatie.12plus, een account voor een gezellig zomerkamp voor ’12-plus’.  (Dat deze zomer niet doorging)

Doorn in het oog

Het besloten Instagramaccount @Locatie12 is een doorn in het oog van agenten en gemeenten, die de coronamaatregelen moeten handhaven. De beheerders wisten met hun grote bereik al meerdere keren duizenden feestvierders, veelal tussen de 18 en 30 jaar oud, te verleiden om naar feestjes te komen. Deze werden tot nu toe meestal georganiseerd in een verlaten buitengebied.

Eerder werd een groot feest bij Hilversum, waar honderden feestvierders op afkwamen en waarover veel verontwaardiging ontstond, via het account aangekondigd. Sindsdien houdt de politie de Instagram-pagina goed in de gaten.

Screening

Het is lastig voor de politie om de feesten aan te pakken. De organisatie screent eventuele bezoekers en pakt het voorzichtig aan. De locatie en precieze datum worden pas op het laatste moment doorgegeven en blijft zo lang mogelijk geheim. Op de feesten wordt entree gevraagd en bezoekers kunnen ook geld doneren.

Wie er achter Locatie12 zit, is niet bekend. Tegen NH Nieuws  zei een organisator van illegale feesten dat ze dit vooral doen vanuit ‘de gedachte om de scene levend te houden’.

#illegalerave

Op social media struikel je niet over de #illegalerave-posts, maar dat is natuurlijk ook wel logisch. Toch zijn er altijd wel mensen die iets willen delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Illegale rave die was aangekondigd gaat dit weekend toch niet door
Sluiten