NSMBL.nl
NSMBL.nl Entertainment 18 sep 2020 / 14:21 uur

Emily Ratajkowski onthult seksueel misbruik fotograaf in moedige essay

Topmodel Emily Ratajkowski vertelt in een openhartige essay in The Cut over haar ervaringen in de modellenwereld. Zo doet een boekje open over seksueel misbruik, mannelijke fotografen en de rechten op de beelden die van haar werden gemaakt. Ze legt de nadruk op de duistere kanten van de mode-industrie waar volgens haar te weinig over wordt gedeeld.

In haar openhartige essay stelt ze de vraag: wie is eigenlijk eigenaar van de foto’s waar ik op sta? Zijzelf of de mensen (meestal mannen met geld en macht) die de foto’s maken?

Emily Ratajkowski onthult seksueel misbruik in essay

In 2016 er een boek vol sensuele foto’s van Emily Ratajkowski. Het boek werd verkocht voor 80 dollar, maar het model heeft er niets aan verdiend. Ze begint haar essay met het verhaal dat een paparazzo haar aanklaagde voor 125 duizend euro (!) omdat ze een foto van zichzelf deelde op Instagram. Hetzelfde geldt voor de fotoserie New Portraits van Richard Prince, waarbij screenshots van Emily werden verkocht voor meer dan €67.000.

Hij vroeg haar nooit toestemming voor het gebruik van de foto’s. Het zijn een paar voorbeelden van Emily waarbij ze aanduidt dat haar image nooit van haarzelf is geweest. De vele mannen in de industrie maakten keer op keer misbruik van haar en haar beelden. Zo werd ze seksueel misbruikt door Jonathan Leder tijdens een fotoshoot in zijn huis in New York. In haar essay vertelt ze hoe de shoot in een nachtmerrie veranderde. „Wat daarna kwam is een vage herinnering, behalve het gevoel. Ik herinner me niet het kussen, wel de vingers in me”, schrijft ze onder meer.

Ontkenning in de industrie

Haar agent werd verteld dat de foto’s bestemd waren voor een tijdschrift. Tot er in 2016 zonder toestemming van Emily een fotoboek verscheen met de titel EMILY RATAJKOWSKI, gepubliceerd door Leder. Ze startte een rechtszaak tegen de fotograaf, maar heeft nog geen succes gehad.

De uitgever van het boek gaf een statement aan Page Six waarin ze vertelden dat Emily een valse verklaring gaf. Ook beschuldigden ze haar van het zoeken naar aandacht, pers en publiciteit. Jonathan Leder ontkent dat hij haar ooit heeft misbruikt en de uitgeverij vindt dat ze wraakzuchtig is.

Lees ook: André Hazes over zijn nieuwe album Thuis: ‘Een soort kutfilm die goed afloopt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Emily Ratajkowski onthult seksueel misbruik fotograaf in moedige essay
Sluiten