Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 22 aug 2019 / 14:44 uur

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam

Wil je enigszins wijs worden op die enorme Uitmarkt Amsterdam? Hier vind je tien tips.

De 42e Uitmarkt in Amsterdam barst vrijdagavond los. Tot en met zondag kun je op en rond het Museum- en het Leidseplein en in het Vondelpark een tip van de sluier van het nieuwe culturele seizoen in ons land zien en horen. Onder het motto Uitmarkt: daar zit muziek in belooft de aftrap van het culturele jaar in ieder geval een muzikaal feest te worden. Tien tips.

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
Foto: Mischa Schoemaker / ANP

1 Popmuziek

Daarvoor moet je naar het Remixpodium, waar daarop vind je onder meer Gerson Main, singer songwriter Josephine Zwaan, Charly Luske, The Kik en de hiphop van Massi.

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
The Kik. / Remko de Waal | ANP

2 Concertgebouw swingt

In de Koorzaal van het Koninklijk Concertgebouw zal het swingen, zo geeft de Uitmarktorganisatie mee. Van de geoefende jazzkenner tot de nieuwsgierige luisteraar, iedereen komt hier eh… aan zijn noten.

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
Het Concertgebouw. / Levin den Boer | ANP

3 Zelf muziek maken

Wie actief bezig wil zijn en niet alleen wil luisteren, kan ook zelf muziek maken. Zo kun je meedoen aan een workshop luchtdirigeren van Richard van Roessel (hij is daarin zelf Nederlands kampioen), of meedoen met ‘het meespeelconcert met zoveel mogelijk muzikanten’. Op Uitmarkt.nl kun je vinden hoe je je aanmeldt.

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
Richard van Roessel. / Robin Utrecht | ANP

4 Grappenmakers

Cabaret in overvloed dit jaar. Van Bellevue tot DeLaMar en Vondel CS, overal zijn grappenmakers te vinden. Een greep: Kasper van Kooten, Matroesjka, Annick Boer, Roué Verveer en Yentl en De Boer.

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
Matroesjka. / Sander Koning | ANP

5 Lekker lezen

De literatuur wordt in de hoofdstad niet vergeten, want op tal van plekken duiken schrijvers op. Ronald Giphart is er, Ellen Deckwitz, maar ook Lykele Muus en Vincent Bijlo.

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
Vincent Bijlo. / Remko de Waal

6 Kids

Voor de jeugd is er meer dan voldoende te vinden. Wij tippen de populaire Dirk Scheele, op zaterdagochtend. Scheele vermaakt de kids al 25 jaar en schreef inmiddels zo’n vierhonderd liedjes. Zijn show heet In Holland staat een Huis.

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
Dirk Scheele. / Rick Nederstigt | ANP

7 Hazes

Martijn Fischer lijkt er na rollen in de musical en film over André Hazes bijna niet vanaf te komen, maar eigenlijk wil hij dat ook helemaal niet. Hij vertolkt het lied van de grote Hazes met liefde en doet dat ook weer op de Uitmarkt-zaterdagavond.

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
Martijn Fischer. / Piroschka van de Wouw | ANP

8 Dans alom

Dansoptredens kun je amper missen (véél), soms letterlijk niet. Zo is Summer Dance Forever bezig, het internationale hiphop dansfestival van 20 tot en met 28 augustus op verschillende locaties in de stad. Het festival inspireert straatdansers en dansliefhebbers van over de hele wereld om hun kunsten te tonen. Tijdens de Uitmarkt tref je hen midden op het Museumplein.

9 Meezingen met musicals

Onder leiding van Frits Sissing en Romy Monteiro kun je traditioneel als afsluiting van de zondag om 21.00 uur meezingen (of blèren) met alle musicals die dit jaar in de theaters te zien zijn. Kun je zondagavond niet? Vanaf 15.00 uur wordt de Musical Sing-a-Long al gerepeteerd en kun je helemaal gratis meegenieten (en zingen zo je wilt).

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
Romy Monteiro tijdens de Musical Sing-a-Long 2018. / Remko de Waal | ANP

10 Gewoon struinen

Toch, zo leert de ervaring, is ouderwets struinen over die Uitmarkt misschien wel de beste tip. Want dan vind je onderweg misschien die ene verrassing, die je anders nooit gevonden had. En zie je die verrassing in het nieuwe culturele seizoen, bijvoorbeeld in een theater bij jou in de buurt, wel met een complete show.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam
Sluiten