Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 31 mrt 2019 / 06:38 uur

The Rock: Praat over depressie, je bent niet alleen!

The Rock, oftewel Dwayne Johnson, mag dan in het verleden verkozen zijn tot People’s Sexiest Man Alive; dat betekent nog niet dat zijn hele leven perfect verloopt. De afgelopen periode is hij uitgegroeid tot één van de grootste namen uit Hollywood die openlijk praat over depressie. Dat deed hij eerder door in 2018 een post op Instagram te delen.

In die post deed hij een boekje open over de geschiedenis van psychische aandoeningen in zijn familie. Hij vertelde in de Instagram-post over de zelfmoordpoging van zijn moeder, toen de acteur net 15 jaar was.

„Strijden en pijn is echt", schreef hij destijds. „We zijn daar allemaal wel eens doorheen gegaan, op een of ander niveau."

View this post on Instagram

Not your typical scene on our comedy #ballers, as I cracked a beer open toasting my character’s brother, William who committed suicide. Got me thinkin’ though bout how many of us have been affected by suicide of our friends, family. Struggle and pain is real. We’ve all been there on some level or another. My mom tried to check out when I was 15. She got outta the car on Interstate 65 in Nashville and walked into oncoming traffic. Big rigs and cars swerving outta the way not to hit her. I grabbed her and pulled her back on the gravel shoulder of the road. What’s crazy about that suicide attempt is to this day, she has no recollection of it whatsoever. Probably best she doesn’t. Shits of a scene to shoot – didn’t like it – but it did reminder that we always gotta do our best to really pay attention when people are in pain. Help ‘em thru it, get ‘em talkin’ about the struggle and remind ‘em that they’re not alone. We got lucky that day when I was 15 and that ain’t always the case.

A post shared by therock (@therock) on

‘Depressie discrimineert niet’

De ster uit onder andere Jumanji: Welcome to the Jungle en Baywatch verscheen kortgeleden in de televisieshow Lorraine op ITV, waar een gesprek over zijn pasgeboren dochter leidde tot het onderwerp depressie.

„Depressie discrimineert niet, maakt geen onderscheid. Ik dacht dat dit een belangrijk onderdeel van mijn verhaal was toen ik besloot een klein deel van mijn geschiedenis te delen", zei hij in het programma.

„Ongeacht wie je bent of wat je doet voor de kost of waar je vandaan komt: het maakt geen onderscheid. We gaan er allemaal een soort van doorheen. Als ik er ook maar een klein beetje van kan delen en iemand kan helpen, dan ben ik blij dat ik dat kan doen."

Johnson vertelt in de show dat het gesprek – en het voortdurende stigma – rond depressie bij mannen volgens hem moet veranderen. „Er is gewoon een DNA, een ‘bedrading’ in ons en een soort van ‘grondwet’ die ervoor zorgt dat wij er vaak niet over praten als we bang of kwetsbaar of iets dergelijks zijn", zegt de acteur. „Het wordt een beetje beschouwd als het vergiftigen van je mannelijkheid. Maar je moet erover praten en je bent niet de enige!"

„Ik was enig kind en ik praatte er niet over, maar hield het binnen. Diep, diep weggestopt. Dat was niet goed, dus ik ben blij dat ik nu mijn verhaal kan delen."

Actief

Zoals we allemaal wel hadden kunnen bedenken, vertelt Johnson dat hij voornamelijk met verdriet omgaat door te sporten. „Mijn reflexmatige reactie op verdriet is een beetje actie. Ik houd ervan om iets te gaan doen. Voor mij is dat ‘iets doen’ naar de sportschool gaan. Klinkt misschien saai en cliché, maar het is wat het is."

En logisch: volgens Men’s Health toont onderzoek aan dat actief bezig zijn het risico op depressie met 19 procent kan verlagen. „Maar wat belangrijker is”, vervolgt het blad, „is dat je in de eerste plaats erkent dat je een probleem hebt. En als je ooit merkt dat je symptomen van depressie ervaart, zijn er talloze manieren om hulp te zoeken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The Rock: Praat over depressie, je bent niet alleen!
Sluiten