Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 11 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Nielson grote winnaar Edison Pop 2019

Zanger Nielson mocht maandagavond twee Edisons mee naar huis nemen, voor zijn album Diamant en de hitsingle ‘IJskoud’. „Hij heeft de lat voor Nederland echt verhoogd”, zegt juryvoorzitter Menno de Boer tegen Metro.

De Edisons zijn de oudste muziekprijzen van Nederland en gelden al sinds 1960 als een jaarlijkse state of the union van de Nederlandse popmuziek, vergelijkbaar met de Grammy Awards in de VS. Onder het toeziend oog van Radio 538-directeur Menno de Boer kozen Birgitte de Winter (AFAS Live), Diederik van Zessen (3FM), Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux), muziekjournalist Robert Haagsma en NPO Radio 2-dj’s Annemieke Schollaardt en Daniël Dekker de winnaars uit.

Nielson maakte volgens de vakjury het beste Nederlandstalige album van 2018. „Zijn album is een sprong in het diepe”, aldus De Boer. „Het was geen garantie tot succes; je moet er echt even voor gaan zitten en de plaat herhaaldelijk draaien om ‘m goed te kunnen beoordelen.” Toch leverde het een grote hit op met ‘IJskoud’, die door de juryleden als beste song werd bekroond. „Het publiek had wat langer nodig om te wennen aan de sound, maar uiteindelijk wint de kwaliteit van het liedje altijd.”

Mens van Wende Snijders werd uitgeroepen tot het beste album. „Om in deze categorie te kunnen winnen, moet de optelsom meer zijn dan de losse songs”, stelt De Boer. „We moeten niet vergeten lange reizen te maken in plaats van losse stedentrips.”

Ilse DeLange, die vorig jaar nog haar twintigjarige artiestenjubileum vierde, ontving de oeuvreprijs. „Oeuvre-artiesten vinden zichzelf op tijd opnieuw uit”, beargumenteert de juryvoorzitter. „Deze prijs is voor het complete aanbod wat je hebt toegevoegd qua muziek. Ilse heeft haar muzikale bite laten zien. Ze heeft oog voor fans, maar ook voor verandering en verrassing.”

Avontuurlijk

Douwe Bob ging er vandoor met een beeldje in de categorie Pop voor zijn album The Shape I’m In. „We vonden dat hij een ongelofelijk dappere stap heeft genomen”, zegt De Boer over zijn nieuwe muzikale richting. „The Shape I’m In is een avontuurlijk album waarin heel veel te ontdekken valt. Hij laat zien dat hij zelfverzekerd in zijn carrière staat en toekomstbereid is.”

Francis van rapper Frenna krijgt de Edison voor beste hiphopalbum. „Frenna is in staat trouwe fans te bedienen met hele persoonlijke teksten, maar ook mensen die Frenna net leren kennen, kunnen instappen. Hij maakt het genre breder voor een groter publiek.”

Transformeren

Davina Michelle is de beste nieuwkomer. „Qua stem is zij één van de grootste verrassingen van de afgelopen vijf jaar. De power die ze heeft en de mogelijkheid om een nummer te transformeren, om de beleving nog veel meer aan te laten komen. ‘Duurt te lang’ was zo’n wezenlijke track voor het afgelopen muziekjaar, dat we absoluut niet om haar heen kunnen.”

Het album Thrust van DeWolff is volgens de jury de beste in de categorie Rock vanwege een ‘onderscheidend geluid’ en omdat het ‘maatschappijkritisch’ is. „Wat we aan het album van DeWolff vooral goed vonden, waren de teksten. Het album staat heel erg in het hier en nu.”

Andere afslag

San Holo wint de dance-award omdat hij ‘een behoorlijke dosis lef en artistiek vermogen’ laat horen op zijn debuutalbum Album1. „Hij krijgt in Nederland nog niet de erkenning die hij verdient. Hij is binnen het genre één van de meest interessante artiesten. Hij durft het aan om een totaal andere afslag te nemen dan waar populaire artiesten binnen genre heengaan en dat heeft de jury willen onderstrepen.”

De overige winnaars zijn de albums Anders van André Hazes (Hollands), Mouniaki van My Baby (Alternative) en de videoclip ‘Zwarte Hollanders’ van Zwart Licht en Ray Fuego. „Het is Nederland vanuit een ander perspectief. Aan de ene kant brengt de track ons samen, maar het benadrukt ook de verschillen. Dat is een geluid dat we nodig hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.