Metro
Metro Entertainment 21 jan 2019 / 16:29 uur

Morgen Oscarnominaties: dit wil je weten

Op 22 januari kunnen filmliefhebbers weer hun hart ophalen: dan staat de jaarlijkse bekendmaking van de Oscarnominaties weer voor de deur. Leonardo heeft er inmiddels eentje bemachtigd, dus dát eeuwige vraagstuk is gelukkig weggevallen, maar er blijft nog genoeg te raden over. Wij zetten het wel en wee alvast voor je op een rij.

Dit is de jury

Waar we bij, pak ‘m beet, The Voice wél invloed hebben op de einduitslag, zit dat bij de Oscars toch net anders. Speciale ‘Academyleden’ bepalen wie er uiteindelijk met de winst vandoor gaat, waardoor ’t flink tandenbijten is voor betrokkenen uit de filmwereld. Wie in de exclusieve jury zitten? Nou, Chloë Graze Mortez bijvoorbeeld, en Blake Lively. De Nederlandse grimeur Arjen Tuiten en producente Cilia van Dijk mogen ook hun stem uitbrengen.

Presentatieklus, iemand?

Eén ding is in ieder geval nog stééds spannend (buiten de genomineerden, dan): het is nog niet duidelijk wie op 24 februari de Oscars gaat presenteren. Het zou eigenlijk Kevin Hart zijn, die Jimmy Kimmel zou opvolgen, maar vervolgens kwam hij een paar dagen later in opspraak vanwege anti-homotweets vanuit het verleden. Hart besloot ‘nee’ te zeggen tegen de presentatieklus, waarna je zou verwachten dat er wel een opvolger gekozen zou worden, maar da’s dus nog steeds niet zo. Mocht iemand z’n CV dus nog flink willen upgraden: dit is je kans.

Kanshebbers

En dan: de potentiële genomineerden. De Golden Globes, die eerder uitgereikt worden, worden vaak als graadmeter genomen voor de kanshebbers bij de Oscars. Als we een oogje op die winnaars houden, zouden bijvoorbeeld Bohemian Rhapsody, Green Book en The Favourite wellicht ’n Oscar binnen kunnen slepen. In de wandelgangen wordt er ook nog steeds over A Star Is Born gefluisterd, al won de film bij de Golden Globes maar één prijs. Maar dat zegt natuurlijk niks: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Geen Nederland, wel Mexico

Voor sommige categorieën is alvast een shortlist bekendgemaakt, bijvoorbeeld voor Beste Buitenlandse Film. Daar is helaas geen Nederlandse film op te bespeuren, maar wel andere topcreaties, zoals de zwart-witfilm Roma (Mexico), Den Skyldige (Denemarken), Never Look Away (Duitsland) en Shoplifters (Japan).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Morgen Oscarnominaties: dit wil je weten
Sluiten