Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 27 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Ratelband wil leeftijd laten veranderen naar 49 jaar

Emile Ratelband is geboren op 11 maart 1949. Een snelle rekensom leert dus dat hij 69 jaar oud is. Dat wil de entertainer nu laten wijzigen. Via een gang naar de rechtbank hoopt hij twintig jaar jonger te worden.

Waarom niet je leeftijd?

„Je kunt je naam veranderen. Je kunt je geslacht veranderen. Waarom niet je leeftijd? Nergens word je zo mee gediscrimineerd als met je leeftijd. Ik heb me laten onderzoeken. En wat blijkt? Mijn biologische leeftijd is 45 jaar”, zo stelt hij tegenover Het Algemeen Dagblad.

Op 5 november bepleit hij in de rechtbank van Arnhem zijn zaak om 49 jaar oud te worden, in de hoop anders te leven. „Ben ik 69 jaar, dan word ik gewezen op mijn beperkingen. Ben ik 49, dan koop ik een nieuw huis, rijd ik een andere auto. Ik neem meer hooi op mijn vork. Als ik op Tinder zet dat ik 69 ben, dan krijg ik geen respons. Ben ik 49, met die kop van mij, dan zit ik geramd."

„Ik word er elke maand mee geconfronteerd", vervolgt Ratelband. „Ik krijg elke maand aow. Ik heb de Sociale Verzekeringsbank gebeld en gezegd: ik wil die 1200 euro niet. Kan niet. Ik krijg elke maand de bevestiging dat ik een oude man ben. Dat wil ik niet. Dus ik heb de gemeente een brief gestuurd. Die wil niet meewerken. Dus gaan we naar de rechtbank."

Geen Peter Pan-syndroom

Naar eigen zeggen is het niet een maatregel voor de bühne. „Lichaam en geest zijn een. Het is bewezen dat als jij je gedraagt als een jonge vent, je lichaam ook die vorm aanneemt. Ik neem dit serieus. Ik ben psychiatrisch onderzocht om te kijken of ik lijd aan het Peter Pan-syndroom, dat je niet ouder wilt worden. Nou, daar lijd ik niet aan. Ik ben ook niet mentaal gestoord. Natuurlijk weet ik dat ik veel kritiek krijg. Op internet vinden ze van alles. Maar het internet is een afvalputje van werklozen, van mensen die nergens voor deugen en die de hele dag kijken wie ze kunnen afbranden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.