Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 7 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Flying Dutch plus Amstel Live is Vliegende Vrienden

De festivalorganisatoren achter The Flying Dutch en De Vrienden van Amstel Live! bundelen zaterdag 15 september eenmalig hun krachten voor De Vliegende Vrienden. „Het is logistiek een enorm heftig gebeuren”, zegt Simon Keizer, één van de optredende artiesten.

De organisatie van één festival is al enorm veel werk, maar tegelijkertijd drie festivals uit de grond stampen met 24 Nederlandse topartiesten, van wie er een aantal ook nog per helikopter van de ene naar de andere stad vervoerd worden, dat is een titanenklus. Toch gingen de initiatiefnemers – Amstel, John Ewbank en Machiel Hofman van Tribe – de uitdaging aan. „Het eerlijke verhaal is”, licht Hofman toe, „dat op het moment dat The Flying Dutch gelanceerd werd, ik tegen John, de bedenker van het concept, zei: ‘Zeg, wat jij met dj’s doet, kunnen we ook met pop-acts doen.’ Hij zei: ‘Leuk idee, maar ik heb het nu druk met dit hele nieuwe event.’ Dus het heeft even op de plank gelegen totdat Amstel met het verzoek kwam om de twintigste editie van De Vrienden van Amstel Live! op een bijzondere manier te vieren. Toen klopte ineens het hele plaatje.” Tevens is dit de lustrumeditie van dancefeest The Flying Dutch.

Vijf jaar na het initiële plan wordt het dan ineens werkelijkheid. Hofman omschrijft het als ‘een soort ruwe kleurplaat’. „Ik heb de afgelopen maanden veel wakker gelegen over de inrichting, zowel conceptueel als logistiek. Het idee was een kopie van The Flying Dutch, maar daar is uiteindelijk niks van overgebleven. Het wordt compleet anders.” Vooral de aantallen zijn indrukwekkend: er komen 120.000 bezoekers naar De Vliegende Vrienden, er spelen in totaal honderd muzikanten mee, twaalf helikopters vliegen af en aan en het overige vervoer bestaat uit zestig auto’s, een boot en talloze trailers. „Het lijkt wel een militaire operatie. Er gaat veel verkeer onder hoge tijdsdruk heen en weer. Het is immens wat er gaat gebeuren.”

Vliegende Hollanders

Wie die zaterdag een helikopter over ziet vliegen, kan er vrijwel zeker van zijn dat er een artiest in zit die op weg is naar De Vliegende Vrienden. „Praktisch alle helikopters die particulier in Nederland beschikbaar zijn, hebben we in de lucht tijdens dit evenement”, onthult Hofman. „Dus als iemand nog ergens helikopter heeft die beschikbaar is die dag, wil ik dat graag weten”, grapt Nick Schilder, die samen met Simon Keizer, Xander de Buisonjé en André Hazes Jr. tussen Eindhoven, Zwolle en Spaarnwoude heen en weer vliegt. Nick & Simon reisden in 2012 ook al per helikopter naar de verschillende bevrijdingsfestivals. „Er zijn maar weinig dagen in je carrière dat je zoiets meemaakt”, zegt Schilder.

De helikopters zijn integraal onderdeel van de festivalbeleving, legt Hofman uit. „Er zijn structureel live-schakelingen tussen de locaties en vrijwel elk uur kun je zien wat er in een andere stad aan de hand is. Het is de bedoeling dat er ook een live-schakeling komt met de helikopters die onderweg zijn.” Op twee van de festivallocaties ziet het publiek de helikopter ook daadwerkelijk op het terrein landen. Keizer herinnert zich nog hoe het was tijdens hun optredens op 5 mei 2012. „Het is heel vet, want je ziet de mensenmassa als je aan komt vliegen. Dat is de eerste aanblik. Van die kant zie je het nooit. Het publiek begroet je vanaf de grond, want ze weten: daar is de volgende act.”

Appgroep

Niet alleen in logistiek opzicht, ook de opbouw van de festivallocaties zelf zijn uniek voor Nederlandse begrippen. „Het decor dat we hebben… Zoiets heb je nog nooit gezien op een festival”, glundert Hofman. „Alleen in de dancewereld, maar niet op een popfestival. Het podium is negentig meter breed, met de gitaarhalzen die je kent van Vrienden van Amstel, veel videoschermen en de kenmerkende kroonluchter van Vrienden.” Ondertussen waren de artiesten in een appgroep bezig met het bedenken van welke liedjes ze samen zouden zingen. „De grootste opgave was de ballads van Xander uit setlist halen”, plaagt Schilder. „Het ging vrij soepel allemaal. Als Trump en Kim Jong-un ook samen in een appgroep zouden zitten, zou het allemaal veel sneller gaan. Ik kan het ze aanraden.”

De kaartverkoop loopt boven verwachting hard, stelt Hofman. „Dat heeft oprecht niemand aan zien komen. We zijn verrast door het succes.” Hij weet nog niet of dat betekent dat er mogelijke meerdere edities gaan plaatsvinden. „Het idee lijkt iets los te maken bij mensen, al is het te vroeg om iets over de toekomst te zeggen als we nog niet alles hebben geëvalueerd.” Voorlopig is Hofman met Tribe nog wel even zoet met de eerste editie van De Vliegende Vrienden en in januari zijn er ook weer negen opvoeringen van De Vrienden van Amstel Live!. „We zijn niet vies van een uitdaging, dat vinden we juist cool. Als je ergens heel enthousiast over bent, maakt dat een onnatuurlijke kracht in je los.”

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor The Flying Dutch op zaterdag 15 september.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Flying Dutch plus Amstel Live is Vliegende Vrienden
Sluiten