Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 29 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Passenger wacht tot hij weer in de mode is

Singer-songwriter Passenger is met Runaway alweer aan zijn tiende album toe en die klinkt wederom erg vertrouwd. ‘Ik ben niet iemand die zichzelf ineens opnieuw uitvindt en nummers op een keytar gaat spelen.’

Mike Rosenberg, de stem achter Passenger, maakt nog steeds lieflijke folksongs, al hoor je op zijn nieuwe album Runaway meer typisch Amerikaanse instrumenten als lapsteel en banjo terug. De liedjes zijn geïnspireerd door de reizen die Rosenberg door de jaren heen naar de VS maakte, zowel zijn tournees als de zomervakanties die hij doorbracht bij zijn Amerikaanse vader. Hij maakte een drie weken durende roadtrip door de VS om videoclips te maken bij de nummers op Runaway. „Ik ben half Amerikaans, maar het hangt van de situatie af of ik me meer Amerikaan voel of Brit”, zegt Rosenberg over zijn dubbele nationaliteit. „Als ik naar het WK kijk, voel ik me sowieso een Engelsman.”

Hoewel er Amerikaans bloed door de aderen van Rosenberg stroomt, viel hij tijdens zijn roadtrip toch van de ene verbazing in de andere. „Tijdens ons verblijf in Oregon brachten we een bezoek aan een kampeerwinkel met allerlei tenten en geweren aan de muur. Overal zag je opgezette dieren, de hoofden van elanden en herten, foto’s van trofeejagers met prachtige beesten die ze gedood hadden. Ik was daar verbolgen over. Misselijkmakend gewoon. Maar toch, ik heb nog nooit zulke vriendelijke mensen ontmoet als de eigenaren van die winkel. Ze waren zó aardig en beleefd. Toen besefte ik dat het heel kortzichtig is om te denken dat omdat deze mensen jagen er automatisch iets mis is met hun manier van leven.”

Sacha_musiccity

Nederland

Het wereldsucces van Passenger begint ironisch genoeg in Nederland, de eerste plek op aarde waar ‘Let Her Go’ een hit wordt. Twee jaar later staat hij in de Amerikaanse top 10 en wordt het liedje zelfs gebruikt in een Super Bowl-commercial. „Voordat ‘Let Her Go’ werd uitgebracht, had ik het idee van succes in de States al laten varen. Ik kon gewoon niet overal zijn. Ik wist niet eens waar ik zou moeten beginnen. Dat land is zó groot! Elke staat is als een apart land. Een tournee door Californië is net zo’n grote onderneming als een tournee door Duitsland. Ik had nooit verwacht dat ik in de VS een deuk in een pakje boter zou slaan.” Hij denkt dat alles op het juiste moment samenviel. „‘Let Her Go’ is niet mijn beste liedje, maar de timing was perfect.”

In de zes jaar sinds ‘Let Her Go’ heeft Passenger relatief weinig veranderd aan zijn sound. „Ik beweeg niet zo makkelijk mee met het muzikale landschap. Dat kan ik niet. Ik maak folkliedjes en dat is dat. Om de zoveel jaar is het gelukkig weer in de mode wat ik maak. Een paar jaar later zeggen mensen: ‘Een gast met een akoestische gitaar die over zijn emoties praat? Gatver!’” Runaway doet denken aan country en westcoastrock, al zijn de meest onderwerpen universeel. Een liedje dat hij over Donald Trump maakte, heeft het album niet gehaald. „Het heet ‘Kindly Reminder’ en het staat op YouTube, maar zoals je waarschijnlijk wel begrijpt leverde dat nogal uiteenlopende reacties op.”

„Toen Trump tot president verkozen werd, voelde ik dat ik daar een liedje over moest schrijven, ongeacht het risico dat eraan vastkleeft”, vervolgt Rosenberg. „Ik dacht: fuck it! Ik wilde de boel even opschudden en mijn zegje doen. Ik ben er niet blij mee dat die vent het machtigste ambt ter wereld bekleedt, maar tegelijkertijd wil je die mening niet door mensen hun strot duwen.” Hij vindt dat hij te weinig verstand van politiek heeft om er op een betekenisvolle manier over te zingen. „Ik benader politiek op een hele menselijke manier: als ik zie dat kinderen van een familie asielzoekers in kooien worden opgesloten, dan voelt dat niet goed. Dan ben ik tegen degenen die dat mogelijk maken.”

Hete hangijzers

Artiesten hoeven volgens Rosenberg niet meer zo nodig over de hete hangijzers te zingen. „De tijden zijn veranderd wat dat betreft. Ik wil me er niet makkelijk van af maken, maar zo is het wel.” Hij haalt de Vietnamoorlog aan en hoe zijn helden Bob Dylan en John Lennon opriepen tot vreedzame protesten. „Er was destijds een heel duidelijke beweging in de samenleving gaande en dan hebben we het ook nog eens over de grootste artiesten ter wereld. Ik geloof niet dat Rihanna nu een protestsong zou maken. Toen Dylan dat in de jaren 60 en 70 deed, wist hij mensen te bereiken die daadwerkelijk een verandering teweeg konden brengen. Mensen luisterden toen ook echt. Ze stonden open voor verandering. Nu zijn er andere manieren om dat te bewerkstelligen, je hoeft daarvoor geen muzikant te zijn. Iedereen kan zijn stem laten horen, ook al heb je geen akoestische gitaar of mondharmonica. We dragen allemaal die verantwoordelijkheid.”

Het nieuwe album van Passenger verschijnt vrijdag 31 augustus. Passenger treedt op 26 september op in AFAS Live.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Passenger wacht tot hij weer in de mode is
Sluiten