Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 8 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Jagen op volgers in nieuw programma House of Talent

In de vorm van House Of Talent begon SBS6 deze week een nieuwe zoektocht naar toekomstige supersterren. “Het is niet wéér een talentenjacht”, benadrukt artiestenmanager Leontine Mourits. “Het gaat juist dóór waar andere programma’s ophouden.”

Het overzichtelijke aan veel van de talentenjachten op tv is dat hun missiestatement in hun titel gesloten zit: bij Idols ging de jury op zoek naar een nieuw idool, bij The Voice Of Holland draaide het om de beste stem en in Popstars: The Rivals werden twee groepjes gevormd die het tegen elkaar moesten opnemen in de hitlijsten. Hoewel House Of Talent een soortgelijke intentie heeft, zit zijn ambitie juist niet in zijn programmanaam verwerkt. Dat terwijl er wel degelijk iets op het spel staat voor de kandidaten. Dinsdagavond werd bekendgemaakt wie de acht talenten zijn die deelnemen aan de Talpa-productie: Julia van Helvoirt, Samir Sami, Ruby Prophet, Bram Boender, Delany Lepelblad, Quincy Wilson, Jorieke Sterken en Trevor Zaalman.

Zowel de kandidaten als hun managers Daan van Rijsbergen en Leontine Mourits zijn het er in elk geval over eens dat House Of Talent absoluut niet in de categorie talentenjacht thuishoort. “Ik zie dit als een realityprogramma waarin wij onze kwaliteiten laten zien”, vertelt Ruby vanuit een van de slaapkamers van het huis, waarin twee verdekt opgestelde camera’s amper van het interieur te onderscheiden zijn. Trevor is het met haar eens. “Het is een kans om jezelf op dit podium te laten zien. Het is geen strijd tegen elkaar, maar een strijd tegen jezelf. Ik moet mezelf verbeteren, beter zijn dan ik was, om fans te overtuigen om naar mij te luisteren.” Bovendien wordt de begeleiding van de artiesten niet stopgezet zodra de finale voorbij is, maar blijft de manager betrokken bij de carrière van de winnaar. “Een briljant idee”, vindt Mourits.

Geen privacy

“De realityshow is de kern, maar een belangrijk aspect is de weg naar de top”, vervolgt Mourits. “Er zijn momenten met coaches, workshops en optredens in land.” Dat is zeker niet het enige dat gefilmd wordt. “In het begin moest ik wel effe wennen aan al die camera’s”, lacht Quincy, duidelijk de meest uitgesproken muzikant van de groep. “Als ik moet pissen, ga ik met de rug naar camera toe staan. Ja, er hangt er ook één op het toilet! Alles moet gefilmd worden, toch? Het is een realityprogramma.” Delany laat zich evenmin gek maken door het feit dat dag en nacht de camera’s op haar gericht zijn. “Ik weet waar ik me voor opgegeven heb. Ik ben een slimme meid, dus ik weet wat ik wel en niet kan zeggen. Wat ik niet weet, is hoe ze me neer gaan zetten, maar ik denk dat mensen wel zien hoe ik eigenlijk ben. Het gaat om de muziek en het artiest-zijn. Je moet uitstralen wie jij wíl zijn.”

Hoe getalenteerd de deelnemers ook zijn, uiteindelijk is House Of Talent een populariteitwedstrijd waarbij er mensen afvallen. Het ‘spelelement’ bevat een teller die bijhoudt hoeveel geld een artiest verdiend heeft aan de hand van boekingen en ook activiteit op socialmedia wordt bijgehouden. “Het gaat er niet alleen om dat we een leuk liedje maken”, legt Van Rijsbergen uit. “We kijken waar het carrièrepad ligt. Waar zit het publiek?” De aanhang van de kandidaten op socialmedia loopt nogal uiteen. Zo geniet Delany een celebritystatus op Instagram, met meer dan 18.600 followers. Dat aantal wordt op ruime afstand gevolgd door ex-Idols-kandidaat Bram, met bijna 9.400 volgers. Op moment van publicatie ligt Trevor mijlenver achter, met minder dan achthonderd volgers. “Ik heb ook pas drie keer opgetreden”, zegt hij bescheiden.

Miljonair

Volgens Van Rijsbergen wil dat niet zeggen dat Delany automatisch als winnaar uit de bus rolt bij House Of Talent. “Julia heeft als volkszangeres ook een minder sterke aanhang op socialmedia, maar ik verwacht dat zij heel veel geboekt gaat worden.” Diezelfde Julia won vorig jaar overigens nog de finale van Idols. “We zijn allemaal geselecteerd omdat we onze eigen doelgroep en stijl hebben”, zegt Delany, ex-lid van de meidengroep GRLBND uit het SBS6-programma The Next Boy/Girl Band. Ruby, die eerder optrad met Yes-R, ziet haar huisgenoten nu nog niet als concurrentie. “Het gaat vast nog wel gebeuren dat mensen jaloers worden als de één meer optredens krijgt dan de ander of meer followers heeft. We moeten er wel echt voor zorgen dat we bovenaan blijven staan.”

Bijzonder aan House Of Talent is dat er naast zangers ook rappers en zelfs een dj aan meedoet. Urban-dj Quincy is heel recht voor zijn raap over zijn aspiraties. “De reden dat ik deze muziek maak, is omdat ik het mooi vind, maar mijn doel is om veel geld verdienen en heel rijk te worden.” Naïef? Mourits vindt van niet. “Het is goed dat iemand dromen heeft. Zijn droom is het om miljonair te worden en ik ben degene die hem er elke dag aan herinnert dat hij daar alles voor moet doen om dat te verwezenlijken.” Van Rijsbergen verschilt daarover van mening. “De motivatie dat je alleen maar geld wilt verdienen is nooit goed vind ik. Het gaat ook om goed worden in je vak en daar plezier mee uitstralen, en dan komen de inkomsten vanzelf.”

House Of Talent wordt dagelijks om 19.00 uur uitgezonden op SBS6.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jagen op volgers in nieuw programma House of Talent
Sluiten