Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 23 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Het succes van De Luizenmoeder

Als zelfs beroepszuurpruim Johan Derksen je programma de hemel in prijst – afgelopen vrijdag in Voetbal Inside – is er iets bijzonders aan de hand. Tel daar de enorme kijkcijfersprong van 750.000 (eerste aflevering vorige week) naar 1.4 miljoen (afgelopen zondag) bij op, plus het ‘terugkijkrecord’ dat het aantal kijkers van de eerste aflevering deed stijgen van 750.000 naar bijna 1.6 miljoen, en je begrijpt waarom iedereen het deze dagen over De Luizenmoeder heeft.

Moeders op het schoolplein van De Klimop.

Moedermaffia

En de populariteit van de nieuwe komedieserie over de lotgevallen van Hannah (rol van Jennifer Hoffman), een gescheiden moeder die te maken krijgt met de schoolpleinregels, verantwoorde verjaardagstraktaties en allesoverheersende ‘moedermaffia’ rond lagere school De Klimop lijkt nog met de dag groter te worden. „Het succes heeft volgens mij voor een belangrijk deel met de herkenbaarheid van de situaties te maken”, zegt Maike Douglas-Westland, zelf leerkracht op een lagere school en verantwoordelijk voor de populaire website Juf Maike. „Neem nu dat zwaaien in de aflevering van afgelopen zondag (vaders en moeders mogen van de meer dan kordate Juf Ank alleen naar hun kinderen zwaaien wanneer het zwaailicht aan staat, red.). Ouders blijven vaak maar zwaaien. Ze hebben moeite met afscheid nemen nadat ze hun kinderen naar school hebben gebracht, meer moeite dan de kinderen meestal.”

Politiek incorrect

Maar De Luizenmoeder zorgt niet alleen voor enthousiasme bij de massa kijkers, ook recensenten lopen ermee weg. ‘Een politiek incorrecte serie die een verademing is in politiek correcte tijdens als deze’, schreef het AD. ‘De dialogen zijn doorspekt van met een politieke incorrectheid die precies op de juiste temperatuur geserveerd is’, aldus Het Parool. Wat ze bedoelen: er worden snoeiharde grappen gemaakt over homo-ouders, pedofielen en zwarte piet. Een en ander is het gevolg van de opstelling van de AVROTROS, zo vertelde Diederik Ebbinge, een van de schrijvers van de serie en vertolker van schooldirecteur Anton, vorige week in De Wereld Draait Door. ‘Ze zeiden dat het niet ver genoeg kon gaan’.

Hannah (Jennifer Hoffman) lijdt onder de moedermaffia.

Vilein

De AVROTROS bevestigt dat. „Het is altijd onze bedoeling geweest om van De Luizenmoeder een serie te maken die de o zo politiek correcte tijdsgeest in Nederland op vileine wijze weergeeft”, vertelt Mylène Verdurmen, hoofd drama bij de omroep. „Dat de uitvergrote en gênante situaties op een Nederlandse basisschool voor velen zo herkenbaar zijn gebleken en dat de scherpe humor wordt begrepen, daar zijn wij echt ontzettend blij mee.”

Zelfspot

„Aan de reacties op mijn Facebookposts merk ik dat driekwart van mijn collega’s het heel leuk vindt en een kwart vindt dat ons beroep te kijk wordt gezet”, zegt Douglas-Westland. „Ik hoor bij de eerste groep; zelfspot mag wat mij betreft, dat helpt om het werk te kunnen relativeren.”

Johan Derksen is het ongetwijfeld met haar eens.

De Luizenmoeder, elke zondag 20.25 uur, NPO 3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.