Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 5 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Jan Versteegh over het vaderschap: fingers crossed

In zijn nieuwe programma Jan Wordt Vader zoekt presentator en aanstaande – en inmiddels kersverse – vader Jan Versteegh (31) uit hoe hij het beste kan worden in zijn nieuwe functie.

In Jan Wordt Vader bereid je je voor op het vaderschap en inmiddels ben je vader van een dochter. Hoe bevalt het?
Heel goed. Bekende vaders die ik voor het programma sprak zeiden: besef dat het niet alleen maar een roze wolk is, het is ook gewoon zwaar. Maar ik denk dat mijn vrouw en ik geluk hebben gehad; als onze dochter niet eet dan slaapt ze, punt. Ik ken ook verhalen van mensen van wie de baby de eerste drie maanden non-stop huilde.

Waarom wilde je dit programma maken?
Ik had allerlei vragen over het vaderschap en veel dingen waar ik onzeker over was. Omdat ik begreep dat meer ouders en aanstaande ouders dat hebben, dacht ik dat het een goed idee was om er een programma van te maken. Een andere reden is dat ik het zo goed mogelijk wil doen als vader. Als je in Nederland een auto wilt besturen moet je een theorie- en praktijkexamen halen, als je een kind krijgt, volgens mij een veel grotere verantwoordelijkheid, zeggen mensen alleen maar ‘hé pik, gefeliciteerd!’. Als mijn dochter dertig is zou ik graag willen dat ze zegt dat haar papa het heel goed gedaan heeft en dat ze wat aan me heeft gehad. Het is niet zomaar iets.

Zijn je vragen beantwoord?
Misschien dat het programma nog wel meer vragen heeft opgeroepen dan heeft beantwoord. Je kunt je eigenlijk helemaal niet voorbereiden op het krijgen van een kindje. Alle cursussen die ik zag waren niet echt wat voor mij, maar als mensen er wat aan hebben, wie ben ik dan om ergens wat van te vinden. Het enige wat mij geholpen heeft is dat ik voor het programma bij een bevalling ben geweest, daarom was ik minder in shockmodus toen mijn vrouw beviel en kon ik er beter voor haar zijn.

Wat is het gekste wat je bent tegengekomen qua voorbereiding op het vaderschap?
Unborn Child Readings, waarbij iemand met je ongeboren kind gaat praten. Daar hoeft je vrouw of vriendin niet eens bij te zijn, het kan zelfs per e-mail. Ik vroeg of de vrouw die dat deed of ze onze dochter wilde vragen wat ze van de naam vond die we voor haar bedacht hadden. ‘Daar wil ze niet te veel over zeggen’, zei ze. Ja, zo kan ik het ook!

Voor het programma heb je ook met je eigen vader over het vaderschap gesproken. Hoe was dat?
Confronterend. ‘Goh, hoe vind je dat je het gedaan hebt als vader?’, is een vraag die je normaal gesproken niet meteen aan je vader stelt. ‘Wat voor kind was ik?’, vroeg ik hem ook. Zei-ie dat ik soms ongelukkig was, dat ik niet echt ergens bij paste. Best pijnlijk. Ik praat ook met mijn vrouw Dieuwertje over wat zij van mij verwacht. Ik ben veel weg voor mijn werk en zij vraagt mij hoe ik dat ga doen wanneer ik vader ben. ‘Ik ga zorgen dat het beter wordt’, zeg ik dan. ‘Hoe dan?’, vraagt ze. Ik weer: ‘Daar ga ik gewoon voor zorgen’. Dieuwertje weer: ‘Is allemaal leuk dat je dat zegt, maar ik hoor niks concreets’.

Had je nooit eerder van je ouders gehoord dat je ongelukkig was als kind?
Ik wist wel dat ik er niet goed bij paste en soms ongelukkig was, maar als je dat ineens terug hoort van je vader, op tv, is dat toch best confronterend.

Je hoopt dat je dochter over dertig jaar zegt dat je het goed hebt gedaan. Is dat iets wat je ook over je eigen vader zegt?
Euh… hij heeft het op zijn eigen manier gedaan zullen we maar zeggen, haha. Is dat geen mooi, diplomatiek antwoord? We zijn heel goed met elkaar, hoor. Ik ga sommige dingen wel anders doen. Ik denk trouwens dat ieder kind dat zegt. Niemand zegt dat-ie het precies zo gaat doen als zijn ouders het hebben gedaan. Je kunt het ook helemaal niet perfect doen natuurlijk. Je gaat onherroepelijk fouten maken. Misschien is dat ook wel weer een geruststelling. Afijn, fingers crossed.

Jan Wordt Vader is vanaf morgenavond elke week vanaf 21.20 uur te zien op NPO 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.