Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 2 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Maker boekje beste tweets: ‘ik woonde op Twitter’

Aisha Scheuer richtte in 2013 de populaire website Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten op. Nu is er een bloemlezing met haar favoriete tweets.

DIWMOTZ

‘In principe is Sail een soort Gay Pride voor mensen met een Gaastra-jas’, twitterde programmamaker en dichter Tim Hofman in augustus 2015. Aisha Scheuer (36) deelde de tweet op haar Facebookpagina Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten en de rest is geschiedenis.

„Onder die tweet ontstond meteen een levendige discussie waarin kakkers boos waren dat ze werden vergeleken met homo’s en homo’s dat ze werden vergeleken met kakkers”, vertelt Scheuer. „Binnen de kortste keren had ik dertigduizend likes op die tweet. Dat leverde veel publiciteit op.”

Fulltime baan

Omdat ze eigenlijk toch al iets anders wilde, besloot Scheuer haar baan in de kinderopvang op te zeggen en zich voortaan fulltime met haar site te gaan bezighouden. Inmiddels is Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten met meer dan een miljoen unieke bezoekers per maand een van de populairste sites van Nederland en verdient Scheuer er dankzij de advertentieopbrengsten een aardige boterham mee. Nu is er ook een boekje met dezelfde titel uit waarin Scheuer samen met journalist Nick Muller de leukste, grappigste tweets die ze op haar pagina deelde heeft verzameld.

https://twitter.com/Jillusionist/status/645974346905853952

„Ik ben er elke dag 6 tot 8 uur met Twitter bezig, een volle werkdag dus”, vertelt ze. „Na het wakker worden ga ik meteen tweets lezen totdat ik helemaal bij ben, dan pas stap ik mijn bed uit. Vervolgens schrijf ik een artikel over iets wat trending is. De rest van de dag houd ik constant mijn lijsten met de accounts die ik volg in de gaten.”

Desondanks voelt het nooit als werk zegt ze, meer als een uit de hand gelopen hobby. Maar omdat ze ook nog een leven naast Twitter heeft waar ze nauwelijks meer aan toe kwam, besloot ze een tijdje terug twee freelancers in te huren die haar helpen. „Weet je, op den duur werd het te gek. Dan was ik in de speeltuin met mijn zoontje en was ik de hele tijd doodsbang dat er iets trending zou gaan. Toen heb ik wat freelancers ingeschakeld die dingen van me hebben overgenomen.”

Woordgrapjes

„Het mooie aan Twitter vind ik dat je maar een beperkte ruimte hebt om je verhaal te doen, waardoor je ziet dat mensen heel erg gaan nadenken over wat ze gaan neerzetten. Proza in 140 tekens. Mensen doen echt hun best om hun boodschap over te brengen. Ik ben ook echt van de woordgrapjes. Wat ook leuk is: iedereen is heel dichtbij op Twitter. Je kunt bijvoorbeeld zo in gesprek raken journalisten, politici, heftruckchauffeurs of BN’ers.” Wat bekende Nederlanders op Twitter betreft vindt Scheuer Arjen Lubach en Georgina Verbaan vaak grappig. „Maar mijn favoriete twitteraars zijn geen BN’ers.”

https://twitter.com/sjerwen/status/691642769668980736

Het boekje Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten is eigenlijk een soort zelfportret van Nederland vindt Scheuer. „Sommige dingen zijn zo herkenbaar. Dat ‘ik zeg niet wat we gaan doen maar neem je zwemspullen mee’ bij de uitnodiging voor een feestje en dat geklaag over het weer.”

Rechtse gekkies

Scheuer: „Er zit natuurlijk ook een heel vervelende kant aan Twitter. De twitteraars die ik volg noemen hen meestal ‘de rechtse gekkies’. Dat zijn de mensen die als Anne Faber verdwijnt meteen roepen dat het ‘varkens uit het AZC’ wel zullen zijn. Die mensen volg ik niet en die wil ik niet volgen. Ik neem niet echt een politiek standpunt in maar ik ben wel van de lieve vrede. Het zijn vooral de herkenbare kneuterige Nederlandse dingetjes en de woordgrappen waar ik voor val.”

Het boek Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten (€ 9,99, Uitgeverij Nieuw Amsterdam) ligt nu in de (online)winkels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.