Bregje Simons
Bregje Simons Entertainment 11 nov 2017 / 09:43 uur

Jan Smit zegt sorry voor alles

Iemands leven overnemen zonder dat die persoon dat merkt, dat klinkt bijna onmogelijk toch? Stel je eens voor… Je wordt een maand lang gevolgd bij alles wat je doet en elke stap wordt vastgelegd door verborgen camera’s. Er vinden plots allerlei ongebruikelijke situaties in jouw leven plaats en je kunt het niet verklaren. Je vrienden, collega’s en familieleden zitten in het complot en weten wat gaande is, de enige die dat niet weet, ben jij. Tegen het einde van die maand denk je met een naaste iets leuks te gaan doen en ineens gaat er een decor omhoog, sta je in een tv-studio en kijk je recht in het gezicht van Jan Smit. Dan kan hij maar een ding zeggen: sorry voor alles.

Dat is precies wat er gebeurt in het nieuwe programma Sorry voor Alles wat zaterdag 11 november voor het eerst op de buis komt bij AVRO-TROS. Het programma is sinds vorig jaar bij onze zuiderburen op tv en is een groot succes; het is zelfs genomineerd voor een internationale Emmy Award.

Metro belt met presentator Jan Smit: „Het is echt een feelgood programma – al zijn de deelnemers dat de eerste paar minuten niet met mij eens denk ik. Als ze de studio inkomen zie je pure paniek. Het is aan mij om ze gerust te stellen door onze excuses aan te bieden en ze te vertellen dat ze het spel van hun leven gaan spelen waarin hele persoonlijke prijzen te winnen zijn.’’ Dat spel bestaat uit vier vragenrondes en een finale die helemaal in het teken staan van de afgelopen maand van het leven van de kandidaat. „We vragen bijvoorbeeld of iemand het antwoord op een kennisvraag weet, die verstopt zat in een bioscoopcommercial opgenomen in hun eigen achtertuin’’, zegt hij.

De deelnemers geven zich weken van tevoren op voor een spelletjesprogramma, samen met een vriend of vriendin. Daar wordt ze gevraagd waar ze een hekel aan hebben, wat ze juist wel leuk vinden en wat ze wel of niet zouden doen. „Ons team weet aan de hand van die casting of het een goede kandidaat is. Als dat zo is, wordt diegene naderhand afgebeld. Maar degene die mee naar de casting was, krijgt juist een telefoontje dat we met zijn/haar vriend of vriendin een plannetje gaan smeden. Die persoon moet allemaal mensen optrommelen die mee gaan werken en zo ontstaat het complot’’, legt Jan uit.

„Het is een heel eerlijk programma, omdat mensen geen idee meer hebben wat er allemaal gebeurd is. Het is vermakelijk om te kijken naar wat zij hebben meegemaakt en hoe ze reageren, maar er zit ontzettend veel achter’’, vertelt hij. „Er is een team van meer dan dertig mensen dat er per persoon maandenlang bovenop zit. Het is heel moeilijk om een maand lang iemand in een bepaalde hoek te drijven.’’ Of het een keer fout is gegaan? „Ja hoor’’, zegt Jan. „Mensen zijn er niet achter gekomen, maar onze acties gingen weleens mis. We stonden bijvoorbeeld met dertig figuranten klaar bij een rotonde op de route van de kandidaat, en toen reed zij toevallig ineens anders. Ja, dan moet je meteen een alternatief bedenken.’’

Of de Nederlandse variant van Sorry voor Alles ook voor een internationale Emmy-nominatie gaat zorgen, moeten we nog zien. Maar als het aan Jan Smit ligt, is buikpijn van het lachen hoe dan ook gegarandeerd.

Sorry voor Alles is vanaf vanavond om 20.30 uur te zien op NPO 1. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jan Smit zegt sorry voor alles
Sluiten