Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 5 nov 2017 / 16:08 uur

Amsterdam wordt gek: Menno wereldkampioen breakdance

Hollands glorie in de Hip Hop-scene: Rotterdammer Menno (28) is wereldkampioen breakdance.

„Superleip!” Dat vond Menno van Gorp vorige week nog over het feit dat hij en een van de andere crewleden van breakdancegezelschap Hustl Kidz allebéi de finale van de Red Bull BC One World Final hadden gehaald. Helemaal superleip is het nu: na 2014 pakte hij dit weekend voor eigen publiek in de uitverkochte Westergasfabriek in Amsterdam zijn tweede wereldtitel breakdance.

Duizenden Hip Hop-fans kwamen drie dagen lang op het Westergasterrein, maar zaterdagavond was de apotheose. De zestien beste B-boys ter wereld gingen de strijd aan, onder toeziend oog van onder meer Mr. Probz, JayJay Boske, Anna-Alicia Sklias, Timor Steffens en Hip Hop-icoon Naughty by Nature. Allemaal zagen zij Menno van Gorp boven zichzelf uitstijgen, ‘Amsterdam’ ging uit z’n plaat.

‘Lig nog in bed’

Metro hing zondagmorgen al vroeg aan de telefoon met de kersverse wereldkampioen. „Ik ben wakker, het kan wel even”, neemt Van Gorp op. „Maar ik lig nog wel in bed. We hebben de overwinning even goed gevierd op de after-party.”

Amsterdam wordt gek: Menno wereldkampioen breakdance

Met ‘we’ heeft hij het over familie en vrienden, maar ook over de leden van zijn genoemde crew, Hustl Kidz. Eén van hen, Shane Boers uit Venlo, was de andere finalist, maar werd in zijn de eerste battle uitgeschakeld. „Wel te gek dat hij nu de ervaring van het WK-podium heeft”, zegt de wereldkampioen, die zichzelf voor de zesde keer in de finale battlde.

Amsterdam supertof

Dat de Red Bull BC One World Finale in Amsterdam werd georganiseerd, vindt Van Gorp terugkijkend ‘supertof’. Vooraf, zo meldde hij in Metro, had hij extra druk verwacht. „Maar de familie en andere crewleden op de tribune gaven me juist extra energie. Alle support was voor mij een grote plus.”

Amsterdam wordt gek: Menno wereldkampioen breakdance

Menno van Gorp had zich voor de belangrijkste battles van het jaar het snot voor de ogen getraind en dat betaalde zich dubbel en dwars uit. „Waar ik allemaal voor had getraind, kwam er precies uit. Ik pakte gewoon het moment en on stage voelde het telkens goed. Het publiek en de jury kreeg ik aan mijn kant, heerlijk.”

Meest creatieve stijl

Een van die juryleden was Niek Traa. „Menno heeft wederom laten zien dat hij een terechte wereldkampioen is”, zegt Traa. „Hij domineerde de battles en bracht de meest creatieve stijl.” Dat had Van Gorp zaterdagavond nodig ook, want in de finale trof hij de Zuid-Koreaanse danser Wing. Die was al wereldkampioen toen Van Gorp zijn finale-debuut maakte.

Amsterdam wordt gek: Menno wereldkampioen breakdance

Vorige week vertelde de (nu) beste B-boy ter wereld, dat hij balans zoekt tussen optreden en trainen. Hij vliegt het hele jaar rond namelijk van hot naar her en dat zal door zijn titel bepaald niet minder worden.  „Waarschijnlijk willen ze me nu helemáál overal hebben. Het gaat een heel mooi, maar ook heel druk jaar worden. Dat wordt nog meer puzzelen, maar het komt vast goed.”

Droom werkelijkheid

Dan maakt hij aanstalten om zijn bed uit te stappen. Ook helemaal wakker is Menno van Gorp nog wereldkampioen breakdance en zijn droom werkelijkheid. „Vandaag mag ik lekker uitrusten en een beetje bijkomen.”

Amsterdam wordt gek: Menno wereldkampioen breakdance
Amsterdam wordt gek: Menno wereldkampioen breakdance

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam wordt gek: Menno wereldkampioen breakdance
Sluiten