Bregje Simons
Bregje Simons Entertainment 10 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Getal boven de 10: non-stop BNN kijken op NPO101

Metro kijkt elke week een zender die niet direct te vinden is op de afstandsbediening. Vandaag is dat NPO101, beter bekend als 101 TV.

Sinds 2006 is NPO101 op de Nederlandse televisie te bekijken, maar nooit eerder is de zender me opgevallen. Geen idee waarom, want zodra ik zie wat er die avond op de zender uitgezonden wordt, ben ik meteen tevreden en wel gesetteld op de bank. Op NPO101 worden deels herhalingen van BNN uitgezonden, maar ook nieuwe (experimentele) programma’s. De doelgroep is, zoals ze het zelf verwoorden, jeugdig publiek tussen de 13 en de 34. Toch schuiven deze avond ook mijn ouders aan – of wel ja, het is hun tv… We beginnen de avond met een aflevering van Proefkonijnen, en wat voor een. Dennis Storm en Valerio Zeno testen kannibalisme en proeven daarom een stukje van elkaars bil en buik. Misschien kun je je voorstellen dat dat een vrij bizarre gewaarwording was, zo net na etenstijd.

We gaan door met de Lama’s. Het is gegarandeerd een oude aflevering, gezien hoe jong iedereen eruit ziet. De aflevering komt uit 2008, maar de Lama’s blijft altijd een plezier om naar te kijken. Aan het gegrinnik van mijn vader te horen, is hij het me eens.

De avond vervolgt met BNN Academy, wat eigenlijk bestaat uit een aantal korte programmaatjes van hooguit 15 minuten. We trappen af met de Komback Boys, waar Sahil en Max €100,- euro zakgeld krijgen om vanuit een plek ver in Europa, binnen 101 uur weer terug te zijn in Hilversum. Dan hebben we het dus over 4 dagen en 5 uur. En van dat zakgeld moeten ze alles betalen; hun verblijf, hun eten en hun vervoer. Bovendien mogen ze op de terugweg nooit twee keer achter elkaar hetzelfde voertuig gebruiken.

Het volgende programma wordt De Verliezer Blijft Staan, ook van BNN Academy. Vier jongeren gaan de strijd met elkaar aan en moeten de raarste proeven uitvoeren; zo snel mogelijk een pak droge beschuiten opeten, het eten van insecten en zo lang mogelijk blijven staan terwijl ze beschoten worden met paintbal-kogels. „Ja, het is toch wel echt voor jongeren”, zegt mijn moeder terwijl ze de zender afzet en zapt naar Penoza.

Ik besluit boven verder te kijken en pak nog een paar minuten mee van de eerste aflevering van Ruben en de idioten, waar cabaretier Ruben van der Meer bekende Nederlanders door middel van idiote experimenten antwoord laat geven op wetenschappelijke vragen. Ik wist niet eens dat dit programma bestond, maar de experimenten en de reacties van de BN’ers zijn zeer vermakelijk.

Mijn avond sluit ik af met mijn persoonlijke favoriet: Floortje naar het einde van de wereld, waar reisfanaat Floortje Dessing naar de verste uithoeken van de wereld afreist om mensen te ontmoeten die heel bewust kiezen voor een uniek en vaak afgelegen leven. Na met Floortje een aflevering te hebben doorgebracht in Nieuw-Zeeland, zet ik voldaan de televisie uit. ‘Zender 76 (KPN) toevoegen aan favoriete zenders?’, check!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Getal boven de 10: non-stop BNN kijken op NPO101
Sluiten