Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 16 okt 2017 / 11:44 uur

Er maar wat van maken in de festivaltrein van Sziget

Hij klinkt nog opvallend monter op zondagmiddag, voor iemand die er een treinreis van 40 uur op heeft zitten en ’s morgens om 8 uur van station Amersfoort door zijn opa is opgepikt voor een autorit naar Groningen. „Ach, ik heb goed kunnen slapen in die trein hoor”, zegt Thom Bonninga (21) lachend.

Noodweer

Die trein is de Sziget Express, die dit weekend achttien uur lang stilstond bij station Andorf in Oostenrijk. De Sziget Express vervoert Nederlandse festivalgangers van Amersfoort naar Budapest, waar het befaamde Sziget Festival wordt gehouden. De trein brengt al die Nederlanders natuurlijk ook weer terug en dat duurde deze 25e editie behoorlijk langer. Door noodweer werden bovenleidingen van het Oostenrijkse spoor beschadigd.

„Bij vertrek uit Hongarije hadden we ook al vier uur vertraging”, zegt Thom Bonninga. De Groninger bezocht Sziget met een groep vrienden voor de tweede keer en vertrok al op 6 augustus (het festival duurt meer dan een week). „Al die uren wachten konden er na al die dagen nog wel bij, maar op een gegeven moment wil je toch gewoon naar huis.”

Tegenstrijdige info

Wanneer dat precies zou zijn, bleef lang onzeker. „De informatie die we kregen was tegenstrijdig”, zegt Boddinga. „Dan kreeg onze trein topprioriteit, dan weer niet, toen weer wel. Maar die topprioriteit duurde ook nog eens acht uur.” Toen de trein stil bleef staan was zijn groep ’wel pissig’, meldt de festivalganger. „We hebben er tenslotte maar wat gemaakt. Een beetje praten, een beetje kaarten en we hadden muziek aan boord.”

‘Nooit meer met de trein naar festival Sziget’
Sziget-publiek tijdens het optreden van The Chainsmokers.

Dat het eten en drinken in de Sziget Express opraakte was wél een probleem. Autoriteiten hadden het station namelijk afgesloten, zodat de gestrande passagiers het perron niet konden verlaten. Bonninga: „Dat duurde tot mensen door deuren en over het spoor hun eigen weg gingen zoeken. Toen mochten we Andorf wel in en konden we naar een supermarkt.”

Feest begint in de trein

Bonninga en zijn vrienden besloten aan het einde van de reis één ding: we gaan nooit meer met de Sziget Express naar het festival. En ze balen best van hun beslissing. Ze namen voor lief dat reizen met het vliegtuig naar Budapest goedkoper kan zijn dan zo’n lange treinreis. „Maar weet je”, zegt Bonninga, „het Szigetfeest begint al in de trein. Daarom namen we die en vorig jaar en de heenreis nu verliepen probleemloos. Maar na deze reis… nee, dit nooit meer.”

Sanne Sattler (20) uit Utrecht, met een nicht en een vriend voor het eerst naar Sziget, was het veel sneller zat: ,,Toen we hoorden dat we zolang stil zouden staan, hebben we voornamelijk gekeken hoe we zo snel mogelijk uit de trein weg konden. Net toen we op het punt stonden te gaan liften, kwam mijn moeder met een potentiële oplossing: BlaBlaCar.” Een gouden oplossing, zo bleek. Ene Paul werd via het Europese carpoolplatform gevonden en die bracht het drietal netjes thuis.

„Om 1 uur ’s nachts waren we er”, zegt Sanne, „dat was dus een hele vooruitgang.” Ook de Utrechtse zal Sziget niet meer met de Express bezoeken. „Volgend jaar gaan we met de auto lekker door Europa crossen. Misschien ook langs Sziget, want het festival is supertof. Een echte aanrader.”

Sziget oranjegekleurd

Sziget wordt op het Óbuda-eiland in Budapest gehouden en trekt zo’n half miljoen festivalgangers. Onder hen zo’n twintigduizend Nederlanders die van de Sziget Express gebruik kunnen maken. De ’oranje inbreng’ kwam onder de artiesten onder meer ook van Kensington, Chef’Special, Oliver Heldens en De Staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Er maar wat van maken in de festivaltrein van Sziget
Sluiten