Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Entertainment 18 sep 2017 / 14:08 uur

Emmy Awards 2017: de meest spraakmakende momenten

Het is de belangrijkste gelegenheid in televisieland: de Emmy Awards. Zondagavond vond alweer de 69ste editie plaats in het Nokia Theater in Los Angeles. Zoals het de meeste Amerikaanse awardshows betaamt, stond de avond weer bol van de grappen, emotionele speeches en kritiek (op Trump). Metro zette vijf spraakmakende momenten voor je op een rij:

Trump in de spotlights

Presentator Stephen Colbert tijdens de Emmy Awards. Foto: ANP

Een awardshow is tegenwoordig niet compleet zonder de spot te drijven met Amerikaanse president Donald Trump. Daar was ook tijdens de Emmy’s weer genoeg gelegenheid voor. Presentator Stephen Colbert wacht niet lang met zijn eerste grap over Trump. Hij bedankt de president voor het kijken en meent dat „hij de enige persoon is die genoeg tijd heeft om op de hoogte te blijven van alles wat op televisie is.”

Colbert houdt het publiek tevens verantwoordelijk voor de verkiezingsoverwinning van Trump. „Waarom hebben jullie hem geen Emmy gegeven?”, vraagt Colbert aan het publiek, verwijzend naar de nominaties die Trump genoot voor zijn show ‘Celebrity Apprentice’. „Ik durf te wedden dat als hij had gewonnen, hij zichzelf niet verkiesbaar had gesteld”, grapte de presentator. Ook Alec Baldwin, die een award ontving voor zijn persiflage van de president in Saturday Night Live kon het niet laten om nog een steek uit te delen: „Hier is eindelijk uw Emmy, meneer de president.”

Ex-woordvoerder Spicer steekt draak met zichzelf

Het was echter een voormalig werknemer van Trump die zorgde voor het verrassendste moment van de avond. Colbert vraagt zich hardop af hoeveel mensen naar de Emmy’s kijken, waarop Trumps ex-woordvoerder Sean Spicer het podium op rolt met zijn eigen katheder. De aanwezigheid van Spicer leidt zichtbaar tot veel hilariteit en verbazing bij het publiek.

https://twitter.com/BuzzFeedEnt/status/909573373792882688/video/1

„Deze Emmy Awards hebben de meeste toeschouwers ooit. Punt uit!”, stelt Spicer, die met de uitspraak niet alleen Trump te kijk zet, maar ook zichzelf op de hak neemt. Het was namelijk de voormalig woordvoerder zelf die verdedigde dat Trump meer bezoekers had tijdens zijn inauguratie dan Barack Obama.

Kidman over huiselijk geweld

Big Little Lies is een van de grootste winnaars van de 69e editie van de Emmy Awards. De HBO-serie nam vijf trofeeën mee naar huis, waaronder die voor beste actrice. Winnaar Nicole Kidman vraagt tijdens haar acceptatiespeech aandacht voor huiselijk geweld, een thema waarmee haar karakter in de dramaserie worstelt. „Het is een gecompliceerde, verraderlijke ziekte. Het komt veel vaker voor dan wij willen weten. Het is gevuld met schaamte en verborgenheid. En doordat jullie mij vereren met deze award, wordt er meer licht op het onderwerp geworpen. Dus heel erg bedankt daarvoor!”

Nicole Kidman accepteert haar Emmy Award. Foto: ANP

Streamingdiensten rukken op

Als de reguliere televisienetwerken de hete adem van de streamingdiensten nog niet in hun nek voelden, dan zullen ze dat na de Emmy’s zeker doen. Zo wist Netflix het aantal Emmy-nominaties dit jaar te verdubbelen: „Netflix alleen al had 92 Emmy-nominaties dit jaar. En dat terwijl vijf jaar geleden hun beste show een gekraste dvd van Finding Nemo was”, grapt de presentator.

https://www.youtube.com/watch?v=PJTonrzXTJs

HBO won uiteindelijk met Big Little Lies, Game of Thrones en Veep, Netflix sleepte een aantal awards binnen met Black Mirror en The Crown, maar het was met name Hulu die hoge ogen gooide. Serie The Handmaid’s Tale sleepte maar liefst vijf Emmy’s in de wacht. Helaas is Hulu niet te bekijken in ons land, maar wij vertellen je hier hoe je de serie in Nederland kunt bekijken!

De grote winnaar: diversiteit

Al voordat de Emmy Awards plaatsvonden, was diversiteit het onderwerp van gesprek. De berichten waren echter veel lovender dan bij de Oscars: nooit tevoren waren de genomineerden zo divers. De avond zelf stelde niet teleur en er was geen beter voorbeeld dan de winst van Lena Waithe, de eerste zwarte vrouw die een Emmy voor ‘Outstanding Writing for a Comedy Series’ won voor haar samenwerking met Aziz Ansari aan een aflevering van Master of None.

„Bedankt voor het omarmen van een kleine, Indiase jongen afkomstig uit Zuid-Carolina en een zwart ‘queer’ meisje uit het hart van Chicago”, grapt zij. Tijdens haar acceptatiespeech spreekt Waithe bovendien direct tegen de LGTBQIA- gemeenschap. „Ik zie ieder van jullie. De dingen die ons anders maken zijn onze superkrachten.”

 

 

Eerder op de avond nam Donald Glover als eerste zwart persoon een Emmy voor ‘Outstanding Directing for a Comedy Series’ mee naar huis voor zijn bijdrage aan Atlanta en Riz Ahmed was de eerste acteur met Aziatische achtergrond die een Emmy Award won. Het was daarnaast een positieve avond voor vrouwen: zowel hun prestaties voor als achter de schermen werden veelvuldig gehonoreerd.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Emmy Awards 2017: de meest spraakmakende momenten
Sluiten