Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 3 jul 2017
Leestijd: 6 minuten

Beau op van de zenuwen over RTL Summer Night

Beau van Erven Dorens zit vanaf maandagavond op de stoel van Humberto Tan. Metro schoof alvast even aan.

„Waar wil je zitten?” „Ga maar op je eigen stoel, dan speel ik je gast.” „Zeg je nu al míjn stoel? Klinkt goed, maar hij is nog even voor Humberto Tan hè.” Beau van Erven Dorens is in de studio van RTL Late Night in Amsterdam, twee uurtjes voor de live-uitzending, om te praten over RTL Summer Night. Vanaf maandagavond (21.30 uur) vervangt hij Tan acht weken lang voor een zomereditie, vijf werkdagen per week, anderhalf uur per dag. Mensen met camera’s, kabels en lampen en beveiligers lopen kriskras door de studio, die ’s morgens vroeg altijd weer de ontbijtzaal van hotel Schiller is.

Beau op van de zenuwen over RTL Summer Night
Beau's andere baan: presentator van RTL Boulevard. / Sander Koning | ANP

„Het blijft wel een soort RTL Late Night natuurlijk met boeiende gesprekken over dingen die op de dag zijn gebeurd”, legt Van Erven Dorens uit. „Dat wordt een mooie strijd om de beste gasten met de mooiste verhalen aan tafel te hebben. RTL Summer Night duur een half uurtje langer dan Late Night, dus het gaat zich niet allemaal hier aan tafel afspelen. Er zullen ook filmpjes zijn, bijvoorbeeld interviewtjes met kinderen over wat zij weten en vinden van het grotemensennieuws. Er zijn wat nieuwe rubriekjes om de dynamiek overeind te houden. Anderhalf uur naar Beau van Erven Dorens aan een tafel kijken, dat doe ik de kijkers niet aan. Marieke Elsinga (de vaste sidekick van Humberto Tan, red.) is er ook weer bij. Ik heb laatst koffie met haar gedronken, wat een leuk en grappig mens is dat. Ik denk dat ik met haar wat vaker klets dan Humberto doet.”

Eva maakt het al

Met ‘strijd’ heeft Van Erven Dorens het uiteraard ook over concullega Eva Jinek, die deels tegelijkertijd haar talkshow op NPO 1 heeft. Dat Jinek woensdag de in Colombia ontvoerde Derk Bolt en Eugenio Follender aan tafel had, zou hij door de NPO 1-band kunnen begrijpen. „Maar ik zou er grondig bij vloeken, want ik ga wel voor de beste gasten natuurlijk. Bij RTL Summer Night moet je lachen, nog meer lachen, ontroerd raken, boos worden en verbaasd zijn; emoties voelen, daar gaat tv over.” Dat zal Van Erven Dorens niet op de ‘Jinek-manier’ doen. „De show van Eva maken is het laatste wat ik wil, want die maakt ze al en nog ontzettend goed ook.”

Beau op van de zenuwen over RTL Summer Night
Eva Jinek zit met haar talkshow tegenover Beau van Erven Dorens. / Bas Czerwinski | ANP

„Hey, moet je zien. Ik zie mezelf voor het eerst aan het hoofd van de tafel zitten.” Van Erven Dorens wijst naar een scherm van een camera, die warmdraait voor de volgende uitzending van Humberto Tan. „Grappig hè?”

Nieuwsjunk

De hoofdmoot van zijn programma blijft natuurlijk praten over zaken waar iedereen de hele dag mee bezig is. „Breder dan dat ik in RTL Boulevard doe. Ontzettend leuk dat ik al het nieuws kan doen en dat ik met politici als Jesse Klaver aan tafel kan zitten.” Een nieuwsjunk vindt hij zichzelf zeker. „Ik ben een ontzettende krantenlezer en een Radio 1-luisteraar. Ik heb een gevoel voor goede verhalen en dat hoeft niet altijd met bekende mensen te zijn. Dat gevoel zit in mijn buik. Ik wil mooiere verhalen dan een artiest die alleen iets vertelt over zijn nieuwe plaat. Het kan ook gaan – ik noem maar wat – over iemand die Friese koeien heeft gered toen die bijna verdronken.”

Ondertussen komt een vrolijke blonde dame koffie op de ‘Late Night-tafel’ serveren. „Goh, je ziet er goed uit Beau. Veel beter dan vorige week, toen zag je er echt moe uit vond ik.” „Dank je, dank je. Ik had toen een zware draaidag”, reageert de talkshowhost. Dat hij een talkshow leidt, is geen nieuwe tak van sport voor de Amsterdammer. „Maar op dit niveau heb ik het nooit gedaan. Ik hoop dat mensen het een beetje naar hun zin met me hebben. Ik houd natuurlijk van keten en lol trappen en hoop dat de gasten erin mee willen gaan. En of het publiek het pikt dat ik nu het hele spectrum behandel. Of dat ze zeggen: moet je die kakker van RTL Boulevard nou over het nieuws zien praten.”

Beau op van de zenuwen over RTL Summer Night
Foto: Jeroen Jumelet / ANP

Dat laatste zal wel meevallen. Van Ervan Dorens is nu ook de man die veel waardering oogstte met The Amsterdam Project. Het helpen van zwervers leverde hem bijna tv-prijs de Nipkowschijf op. „Je bent zo goed als je laatste ding natuurlijk, maar ik heb zeker iets aan The Amsterdam Project gehad. De mensen kijken wat meer door die branieschopper die ik ook ben heen. Daar had men voor het programma soms geen idee van. Ik ga met gestrekt been tegen dingen in, maar ik heb ook een andere kant. Ik hoop dat ik dat aan deze tafel weer kan laten zien. Gelukkig kan ik zeven weken een beetje inkomen en dan lukt me het de laatste week vast, haha.”

Mensen in mijn rug

Van Erven Dorens maakt er graag een dolletje van, maar je kunt aan hem merken dat hij met wat spanning richting de eerste uitzending gaat. „Publiek ben ik helemaal niet gewend bijvoorbeeld. Ja, zevenhonderd man bij grote shows waar je geen last van hebt. Maar hier zitten mensen in mijn rug, naast me, dichtbij. Humberto en Matthijs van Nieuwkerk zijn heel goed in het toespreken van het publiek, kort voor de show. Ik zou niet weten wat ik tegen ze moet zeggen, joh. Ik ben natuurlijk op van de zenuwen. Dit voelt als een achtduizender beklimmen, heavy shit. Tegelijkertijd verheug ik me er heel erg op hoor. Ik houd van uitdagingen, ik houd ervan om er tegenaan te gaan. Ik voelde me na een toch al zwaar jaar nogal opgelaten toen ik werd gevraagd. Maar hallo, hier wacht ik al mijn hele leven op. Dit kon ik niet laten lopen.” En als de vrouw des huizes met de camper naar Zuid-Frankrijk had gewild? „Dan snapt ze mijn keuze meteen. Ons plan om naar Griekenland te gaan is even opgeschoven.”

Van Erven Dorens enkele maanden geleden, met een pijnlijke ervaring in de jungle.

Waarom Beau?

Heeft Erland Galjaard verteld waarom hij Beau van Erven Dorens op de Humbertostoel wilde? „Dat weet ik eigenlijk niet eens, volgens mij heeft hij het niet echt gezegd. Hij wist wel dat ik het heel mooi zou vinden en heeft me de afgelopen twee jaar aan het werk gezien. Hij durft het met me aan.”

Tegen Metro steekt de RTL-programmadirecteur de loftrompet over Beau: „Hij heeft zich geweldig ontwikkeld de afgelopen tijd. Juist op het vlak van verhalen vertellen, nieuwe inzichten geven en persoonlijke gesprekken voeren. Dat in combinatie met zijn bravoure, duidelijke mening, unieke bewegelijkheid en improvisatie waren voor mij redenen om met hem het avontuur aan te gaan. Met deze eigenschappen zorgt hij ervoor dat je geïnformeerd en met een glimlach naar bed gaat.”

Galjaard wilde in de zomer graag door, zo meldde hij eerder: „We geloven dat investeren in meer actuele tv loont, ondanks de kleinere kijkersgroep in de zomer.” Galjaard laat daarom ook een dagelijkse extra late editie van RTL Boulevard maken (te zien om 23.00 uur).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.