Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Entertainment 7 feb 2017
Leestijd: 4 minuten

Op 1 in het buitenland: van Pussycat tot Mr. Probz

Het is dé droom van iedere Nederlandse artiest of band: doorbreken in het buitenland en dan het liefst in Amerika of Engeland. We zetten acht opmerkelijke Nederlandse nummer 1-hits over de grenzen op een rij.

Venus

Shocking Blue was in februari 1970 de eerste, enige én laatste Nederlandse band met een nummer 1-hit in Amerika. Het grappige is dat Venus in de Nederlandse top 40 niet verder komt dan plek 3. Dat de Amerikanen verzot zijn op het liedje van de Haagse band, blijkt wel uit het feit dat Venus in totaal drie keer op 1 heeft gestaan in de Billboard Hot 100, geen enkel ander nummer doet dit Venus na. Ook de Nederlandse discogroep Stars On 45 (1981) en Bananarama (1986) boeken hun grootste succes met Venus.

Mississippi

De eerste nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk komt in 1976 van Pussycat, een band rond de drie zingende zusjes Kowalczyk uit Limburg. Platenmaatschappij EMI wil wel met Pussycat in zee, maar er zijn te weinig liedjes voor een album en dus komt Mississippi erbij. De band staat niet te juichen. Maar Mississippi bereikt, naast het Verenigd Koninkrijk, in 13 landen de nummer 1-positie en gaat in totaal vijf miljoen keer over de toonbank. De zusjes werken alle drie als telefoniste bij DSM, maar zeggen hun baan op. In Amerika, waar de rivier stroomt, wordt overigens geen hitnotering behaald.

https://www.youtube.com/watch?v=h0ABwUhMLF4

Give Me Everything

In 2011 lukt het een Nederlandse artiest om zowel in de VS als in het Verenigd Koninkrijk een nummer 1-hit te scoren. Zijn naam is Afrojack die met Give Me Everything een knoeperd van een hit scoort. Hij heeft daarbij wel de hulp nodig van Pitbull, Ne-Yo en Nayer. Ook in België en Canada komt het nummer op 1. Hoewel Give Me Everything met 11,2 miljoen exemplaren een van de bestverkopende singles is, zijn de recensies niet al te best. Zo vraagt NME zich onder meer af op ‘hoeveel verschillende manieren een liedje fout kan zijn?’

De Vogeltjesdans

NME heeft waarschijnlijk nooit De Vogeltjesdans van De Electronica’s gehoord. Naar schatting bestaan er zo’n 370 versies van het nummer, dat onder meer in Duitsland in 1981 acht weken lang de Musikmarkt Top 75 aanvoert. De Engelse versie van de The Tweets wordt in 2000 in Groot-Brittannië uitgeroepen tot het irritantste lied allertijden. In Nederland komt het liedje niet verder dan een achtste notering in de Top 40. De drie accordeonisten uit St. Willebrord brengen daarna ook nog De Billekesdans en De Poesjesdans uit.

https://www.youtube.com/watch?v=q26NF7KfaSU

Just The Way I Do

Just The Way I Do is de eerste single van Di-rect en het is meteen raak voor de Haagse jongens. Alleen niet in Nederland, maar in Indonesië komt het nummer op 1 in 2002. Spike, Bas, Jamie en toenmalige zanger Tim vertrekken dan ook voor een promotietour naar Indonesië en vallen van de ene verbazing in de andere. De band die in Nederland nog moet doorbreken, verschijnt in vele radio- en televisieprogramma’s waar de Indonesische tieners het nummer woord voor woord meeschreeuwen. In Nederland komt Just The Way I Do niet verder dan plek 24. Di-rect scoort nog diverse hits en is in 2007 met A Good Thing het dichtst bij een Nederlandse nummer 1-notitie.

A Little Less Conversation

Nog nooit mocht een nummer van ‘The King’ geremixt worden, maar een Nederlandse jongen uit Lichtenvoorde krijgt de eer van de nazaten van Elvis Presley om A Little Less Conversation onder handen te nemen. In 2002 komt het nummer op 1 binnen in de UK Singles Chart. Tom Holkenborg, alias Junkie XL, moet wel zijn artiestennaam veranderen in JXL. De familie Presley wil niet dat er een verband gelegd wordt tussen drugsgebruik (Junkie) en overgewicht (XL) enerzijds en Elvis anderzijds.

No Limit

Niet Get Ready For This, dat nog steeds te horen is tijdens de rust van bijna iedere Amerikaanse basketbalwedstrijd in de NBA, maar No Limit is de grootste hit van het Nederlandse danceduo Anita Doth en Ray Slijngaard. Hun eurodance voert begin jaren negentig de Europese en Aziatische hitlijsten aan. In 1993 staat No Limit vijf weken lang op 1 in de UK Singles Chart, ook in 34 landen voert het nummer de hitlijst aan. 2 Unlimited is gemeten naar verkoopcijfers een van de meest succesvolle Nederlandse acts in de geschiedenis.

https://www.youtube.com/watch?v=RkEXGgdqMz8

Waves

Dennis Princewell Stehr, alias Mr. Probz, zorgde met Waves in 2014 voor het meest succesvolle lied van Nederlandse komaf in het buitenland. Daarmee sleepte de artiest uit Zoetermeer een Buma Award binnen. Waves werd echter pas een nummer 1-hit nadat de Duitse producent Robin Schulz een remix van het origineel had gemaakt. De electro-versie van Schulz groeide uit tot een wereldwijde hit. In België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk werd het zelfs een nummer1-hit.

https://www.youtube.com/watch?v=6MH9qWemtPo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.