Metro
Metro Nieuws 7 feb 2017 / 17:35 uur

Intrekken paspoort jihadist wordt mogelijk

De minister van Veiligheid en Justitie heeft vanaf dinsdag de mogelijkheid om zonder veroordeling het Nederlandschap in te trekken van mensen die in het buitenland meevechten bij een terroristische organisatie. De Eerste Kamer heeft dinsdag met het plan ingestemd, nadat de Tweede Kamer vorig jaar al akkoord was gegaan.

Het wetsvoorstel is bedoeld om jihadisten die meevechten bij IS of Al Qaida te treffen. Na het intrekken van het Nederlandschap wordt het voor een jihadist onmogelijk om legaal terug te keren naar Nederland. Tot het laatste moment was niet duidelijk of het voorstel het zou halen.

Dubbele nationaliteit

Een nipte meerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en 50PLUS stemde voor. Maar onder andere PvdA, GroenLinks, SP en D66 waren tegen. Het voorstel geldt voor mensen die behalve de Nederlandse ook nog een andere nationaliteit hebben. Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie: „We weten dat tientallen Nederlanders, vaak met een dubbele nationaliteit, zich hebben aangesloten bij ISIS. We willen natuurlijk liever niet dat die hier terugkomen.”

De minister beslist op basis van informatie van bijvoorbeeld de inlichtingendiensten of iemand het Nederlanderschap verliest. Blok wijst erop dat de rechter altijd toetst of de minister op goede gronden de nationaliteit heeft ingetrokken.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof spreekt van „belangrijke nieuwe maatregelen ter bescherming van onze nationale veiligheid”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Intrekken paspoort jihadist wordt mogelijk
Sluiten