Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 21 nov 2016 / 07:32 uur

Muziek: alles wat Bazart aanraakt verandert in Goud

Interview. Let op, de Vlaamstalige indiepop van Bazart gaat deze week ook Nederland veroveren.

Doorbraaksingle Goud werd door alle Vlaamse radiostations gedraaid; van het commerciële Q-Music tot nieuwszender Radio 1 en het altijd voorop lopende Studio Brussel. Er waren drukbezochte optredens op Rock Werchter en Pukkelpop. Volgend jaar zijn er twee grote shows in de Lotto Arena, qua capaciteit te vergelijken met ‘onze’ HMH. Goud is de succesvolste Belgische single ooit in de Belgische hitlijsten, het staat er nu al 59 weken in. Maak kennis met het fenomeen Bazart.

Magneet

Het trio hippe begintwintigers uit Gent en Antwerpen, aangevoerd door gillendemeisjesmagneet Mathieu Terryn, zijn vast van plan deze week ook Nederland aan hun voeten te krijgen. Komend weekend te beginnen met Heerlen, Groningen en Utrecht, waarmee ze meteen het zuiden, noorden en het hart van ons land te pakken hebben. „Voor veel mensen komen we uit het niets”, zegt Terryn. „Maar we zijn al een jaar of drie op deze manier bezig. Met deze clubtour proberen we ook de Nederlanders te overtuigen.”

Bomvol

Bazart draaide wat ons land betreft afgelopen jaar al wat warm op Pinkpop en Lowlands, maar dat was telkens vroeg op de dag. Ook waren er kleine shows, zoals het voorprogramma bij hun goede vrienden van Oscar & The Wolf in de Heineken Music Hall. Terryn: „In Nederland gaat het op een geleidelijke manier. Veel normaler dan hoe het in België verlopen is. Er waren soms hysterische taferelen bij ‘ons’. De tent op Werchter was bijvoorbeeld bomvol. Goud werd door iedereen luidkeels meegezongen. Zó straf.”

Snelle jongens

Komen we meteen in de buurt van een van de mogelijke oorzaken van het instant succes van Bazart: teksten die voor iedereen verstaanbaar zijn en dus kunnen worden meegezongen. Terryn: „Maar ik schrijf vrij abstract. Wat vooral in ons voordeel werkt, denk ik, is dat het lang geleden is dat er iets Nederlandstaligs was dat een jong publiek aanspreekt. Nederlandstalig met een hedendaagse sound, bedoel ik. Het klinkt gek, maar het lijkt alsof mensen in België op ons aan het wachten waren. Maar denk niet dat we dit daarom zo bedacht hebben. Onze muziek is organisch ontstaan. Het is muziek waar we allemaal in geloven. We maken bewust popmuziek voor een groot publiek, dat wel. Alleen wisten we niet niet het zó snel zou aanslaan.”

Van Bazart kwam in oktober debuutalbum Echo uit. Komende weken speelt de band clubshows in Heerlen (25-11, Nieuwe Nor), Groningen (26-11, Simplon), Utrecht (27-11, TivoliVredenburg), Rotterdam (30-11, Rotown), Nijmegen (1-12, Doornroosje) en Haarlem (2-12, Patronaat). Op 16 december is Bazart terug in TivoliVredenburg voor een optreden tijdens de 3voor12 Song van het Jaar-verkiezing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Muziek: alles wat Bazart aanraakt verandert in Goud
Sluiten