Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 19 sep 2016 / 08:00 uur

Nieky Holzken vecht tegen pesten op scholen

Realityster en kickbokskampioen Nieky Holzken maakt deze week een vuist tegen pesten.

Een vuist maken, dat kan Nieky Holzken wel. De 32-jarige Brabander is meervoudig Glory wereldkampioen kickboksen en probeert hetzelfde resultaat nu te behalen in het ’gewone’ boksen. Toch is het geen letterlijke vuist die hij deze week maakt, maar een figuurlijke. De wereldberoemde vechtprofessional is door tv-zender Cartoon Network gevraagd om het boegbeeld te zijn van hun campagne in de Week tegen Pesten. En dat doet hij maar al te graag.

„Ik heb zelf gezien wat pesten kan doen. Mensen die gepest worden voelen zich buitengesloten en hebben weinig vrienden. Ik zet me er graag voor in om daar iets tegen te doen”, klinkt het vastberaden.

Die vuist maakt Holzken deze week niet door kinderen te leren hun eigen vuisten te gebruiken. „Nee, ik ga kinderen zeker niet aanmoedigen om te vechten als ze gepest worden. Ik ben dan wel wereldkampioen, je zal over mij nooit horen dat ik buiten op straat heb gevochten. Ik vecht alleen in de ring en niet daarbuiten.”

Uitschelden

Heilig is de bokser echter ook niet, en als kind wilde hij ook nog weleens een ander kind uitschelden, vertelt hij eerlijk. „Ik heb vroeger zelf ook weleens een kind uitgescholden omdat het een bril had of te dik was. Achteraf denk je dan bij jezelf: je bent eigenlijk gewoon zielig als je dat doet. Maar ja, wijsheid komt met de jaren he?”, lacht de vader van inmiddels twee kinderen van 5 en 10 jaar.

Toen hij zelf 10 was, begon Holzken met kickboksen. Het heeft hem veel geleerd op het gebied van respect hebben voor anderen. Hij denkt dan ook dat kickboksen kan bijdragen aan het uit de wereld krijgen van pesten. „Als kinderen die gepest worden bij ons in de sportschool komen trainen, dan zijn ze na een jaar heel andere mensen. Ze hebben een sterker karakter gekregen en weten hoe ze voor zichzelf moeten opkomen. Kickboksen is heel goed voor kinderen met problemen.”

In de bokswereld komt pesten dan ook niet voor, zegt Holzken. „Pesten komt bij ons op de sportschool niet voor. We zijn er zelfs fel op tegen en hebben juist veel respect voor elkaar. Je moet luisteren naar de trainer en respect hebben voor iedereen, ook voor je tegenstander. Dat overbrengen zien we als een vorm van opvoeding.”

Vandaag trapt Holzken in het bijzijn van staatssecretaris Sander Dekker de Week tegen Pesten af op zijn eigen oude basisschool De Hilt in Helmond. En eigenlijk is er maar een ding dat hij de kinderen op zijn oude schooltje duidelijk wil maken: „De een is knap, de ander lelijk, de een is dik en de ander dun, de een heeft grijs en de ander rood haar, maar uit eindelijk stinken we allemaal even erg als we op de wc zitten, haha! Zo is het toch?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieky Holzken vecht tegen pesten op scholen
Sluiten