Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 16 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

DI-RECT als rammelaars het Kurhauspodium op

Als eerste na The Stones live in het Kurhaus en een nieuwe EP net uit. DI-RECT ‘zit wel in een goeie flow’.

8 augustus 1964 was het toen The Rolling Stones het Kurhaus in Scheveningen aandeden. Na het voorprogramma van onder meer André van Duin (!) werden het twintig legendarische minuten, omdat de spreekwoordelijke tent compleet werd afgebroken. Zondag 25 september staat het eerste concert sinds de chaos aan het strand weer gepland. DI-RECT heeft de eer een thuiswedstrijd te spelen, net na het uitbrengen van de EP Fired Up en voordat enkele maanden voor een nieuw album zijn vrijgemaakt.

Just Peace

De bedoeling is dat het er in het Kurhaus wat vredelievender aan toegaat dan 52 jaar geleden. DI-RECT sluit namelijk tijdens Internationale VN Dag van de Vrede het Just Peace Festival af en de opbrengst van het concert gaat naar UNICEF. De Haagse heren Marcel Veenendaal, Jamie Westland, Spike van Zoest en Bas van Wageningen – geen enkele andere band zal meer aardrijkskundige achternamen hebben dan DI-RECT – zijn apetrots op het concert. Jamie Westland: „Gewoon de eerste na The Rolling Stones, hè. We hopen dat we wat langer optreden dan zij, haha. Ik ben een paar keer met mijn vader naar The Stones geweest, dus heel tof dat dit voor ons gebeurt in eigen stad op een hele mooie plek.” De puinhoop in beeld:

DI-RECT heeft er net een rondje Amsterdam, Utrecht, Den Haag op zitten, waarbij de vier nummers van de EP Fired Up tijdens concerten werden gepromoot. Wie de EP beluistert, krijgt het gevoel dat hij ‘er even uit moest’. De heren gaan ouderwets als een stel gretige jonge honden tekeer. De samenstelling van de band is veranderd, dus we hebben te maken met een nieuwe DI-RECT.

Lekker uitspugen

„Na de Vrienden van Amstel, in januari, verliet Vince (van Reeken, red.) de band”, vertelt Marcel Veenendaal. „We besloten meteen de studio in te gaan en alle ideeën die we hadden eens lekker uit te spugen. Het ging nogal lekker, dus kwamen we op het idee tussentijds iets uit te brengen in plaats van pas een album in 2017. Ons publiek kan zo gelijk horen hoe de transitie van DI-RECT verloopt, nu er geen liedjes vanuit de piano van Vince meer worden geschreven.”

Aftikken en gáán

Na het Kurhausconcert gaat de groep de studio in om een volwaardig album te maken. Net als op de EP zullen de nummers als band in één ruimte worden gespeeld en opgenomen. Veenendaal: „Tot nu toe namen we elk instrument en elke zangpartij apart op. Nu tikt Jamie af en we gáán, de energie van het live spelen moet doorklinken. We durfden de nummers op de festivals al te doen, voordat we gingen opnemen. Daar waren we altijd wat terughoudend in.”

DI-RECT als rammelaars het Kurhauspodium op
Jamie Westland (rechts) en Spike van Zoest. / Jerry Lampen | ANP

Westland: „We kiezen nu de beste take voor de plaat, in plaats van continu op de computer te blijven sleutelen. Bij sleutelen ga je na een week twijfelen en een artiest die twijfelt is gehandicapt.” Veenendaal: „Nu heb je de herinnering van een hele vette take. Weet je? Als je voor de radio bijvoorbeeld bij Giel Beelen bent, dan moet je altijd een cover spelen. Het kwam me wel een beetje m’n neus uit, dat luisteraars het alleen maar over je cover hebben en niet over je eigen materiaal. Een wijze les, want we kunnen ons nieuwe liedje nu meteen vol overgave spelen.” Westland: „Ik heb me altijd wel een vrije drummer in DI-RECT gevoeld, hoor. Maar twintig jaar geleden ben ik begonnen met drummen om deel uit te maken van een bandje. Zo opnemen voelt voor mij en de anderen heel goed. Ik zit weer in een bandje.”

Gillende meiden

In maart volgt een clubtour waarvoor de kaarten ‘weg vliegen’. Westland ziet weer enorme drukte als vijftien jaar geleden, toen hordes gillende meiden de band achtervolgden. „Ja, er is wel wat aan de hand. Sommige zalen van de clubtour waren binnen een week uitverkocht, we worden veel op de radio gedraaid… We zitten in een goede flow.” Veenendaal: „Ik zie het met meer échte bandjes. Er zijn weer echte rammelaars zoals wij. Typhoon, Rondé, Kensington, Jett Rebel… Allemaal rammelaars, in de positieve zin van het woord. De melodie is niet meer altijd koning, vibe en beleving ook.”

DI-RECT maandag in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.