Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 26 aug 2016
Leestijd: 6 minuten

Jett Rebel: Iets meer Jelte, wat minder Rebel

Jett Rebel heeft vrijdag een nieuw album, is blij, clean en een beetje meer Jelte Tuinstra.

Hij kiest met Pllek in Amsterdam-Noord niet de rustigste plek voor een ontmoeting. Het is donderdagmiddag, de mussen vallen er van het horecadak en het terras zit overvol. Jett Rebel begeeft zich met een brede smile tussen de terrasgangers. ,,Druk ja, maar hé: dit is bikini-area, man.”

Uitstekend humeur

Jett Rebel, oftewel de muzikale duizendpoot Jelte Tuinstra, is duidelijk een blij man. Zijn nieuwe album Don’t Die On Me Now is uit, hij is clean van drank en verdovende middelen en in deze bikini-area in een uitstekend humeur. Hij bestelt een pure cola.

Weet je nog wie ik ben?

Zeker, van Metro. We hebben elkaar eerder gezien, toch?

Beetje flauw misschien, maar toen hingen er nogal wat wolken om je heen. Je kon het vergeten zijn.

Ik moet toegeven dat ik me dingen uit die periode niet herinner. Nu onthoud ik alles. Dat is handig! Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, ik sla alles beter op.

Draaiende stoel

Je vertelde er over in De Wereld Draait Door. Mensen twijfelden openlijk of je wel zo clean was, toen je er weer rondjes draaide op je stoel.

Ik heb een beetje een haatliefdeverhouding met reacties. Dan luister ik liever naar fans en mensen die dichtbij me staan. Naar die nare reacties ga ik niet op zoek. En dat van dat draaien, wat is dat nou voor redenering? Die mensen hebben nog nooit een adhd’er gezien. Zij kennen blijkbaar alleen onbeweeglijke mensen. Tja, ik vind het moeilijk om stil te zitten. En die kruk die draait als een gek joh! Daar kan ik niet eens op stilzitten.

De stoelendraaier heeft er een nieuw album uitgeperst, waarop de term rock’ n roll prominent aanwezig is. Wat is rock ’n roll voor jou?

Poeh, moeilijk. Het is namelijk genre-overstijgend. Mensen die andere muziek maken, kunnen per ongeluk best eens rock ’n roll zijn. Je hebt ook artiesten die echt rock ’n roll zijn zoals ik. Ik ben van de fitties-, sixties- en seventiesrock, alles van Elvis tot Led Zeppelin. Van muziek tussen ’66 en ’74 gaat mijn hart het snelste kloppen, toen had je de transitie van bluesrock naar de hardrock die we nu classic noemen.

Jett Rebel: Iets meer Jelte, wat minder Rebel
Foto: Andreas Terlaak

Muziekgeschiedenis

Is het een aanbeveling voor jongeren om daarnaar te luisteren of moeten ze toch maar Don’t Die On Me Now opzetten?

Ik hoop gewoon dat mijn muziek jongeren aanzet om die oudere muziek te onderzoeken. Dat ze, hoe ik het dan noem, de betere tijden uit de muziekgeschiedenis ontdekken. Ik wil niet meteen heel zuur klinken over de huidige muziek, maar die guys van toen – ik tip Cheap Trick bijvoorbeeld, die zijn er trouwens nog steeds – konden gewoon teringgoed spelen.

Vind je het zo slecht dat je je in het openbaar boos maakt, zoals deze week over Lil’ Kleine in de Veronicagids?

Nou, dan worden me vragen gesteld waarop ik moet antwoorden. Het kwam niet uit mezelf. En koppen boven artikelen willen ook niet altijd helpen, want dan maakt het ANP er een bericht van en zie je het overal terug. Lil’ Kleine zal dus wel pissed op me zijn. Maar ja, je gaat in je liedjes geen drugspropaganda voor tieners maken. Mensen vinden me dan hypocriet, omdat ik zelf heb gebruikt, maar ik maakte er geen teksten over zoals Lil’ Kleine. ‘Ik ben even aan vakantie toe ouwe, want ik heb te veel drugs gebruikt’, zingt ie. Kom op, zeg.

Kring stoelen

Je was de verrassingsact op Lowlands om je nieuwe plaat integraal te spelen. Hoe vond je dat er gereageerd werd?

Goed. De mensen klapten op de momenten waarop ik vooraf hoopte, maar het werd ook joelen en juichen. Lowlands is een festival waarbij het publiek je serieus beoordeelt en waar het altijd geweldig is. Ik vergelijk het met een verjaardag waarop je binnenkomt en de kring stoelen nog halfleeg is en een verjaardag waarop ik fashionably late binnenstap en het al in volle gang is. Lowlands is die laatste. Als je het er als artiest goed doet is het echt een pro, doe je niet je best dan gaan de festivalgangers openlijk van je balen. Ze willen een leuke tijd hebben en daar moet jij aan voldoen.

Is een plaat maken voor zo’n duizendpoot als jij moeilijk? Is een song ooit af?

Het is makkelijker geworden met de jaren. Ik heb meer dan duizend nummers geschreven in mijn leven, dus ik ben getraind. Op een gegeven moment begin je te vatten hoe het werkt. Ik ben wel bang om in herhaling te vallen, maar vind telkens nog een manier om mezelf te ontwrichten. Zo kan ik mezelf op een ander been zetten en blijven uitdagen. Het schrijven van muziek is door training iets geworden dat ik kan. Don’t Die On Me Now had als grootste uitdagingen dat hij werd opgenomen in de nieuwe studio in mijn huis en dat ik hem met meerdere mensen heb ingespeeld in plaats van staan te prutsen in m’n eentje. Mijn eerste volwaardige eigen studio! Ik ben nu niet meer die slaapkamerartiest. Elke keer als ik er binnenstap denk ik ‘Jezus-Christus, ik heb gewoon een studio’.

Song vertelt

Maar je jamt er op het album ook op los. Kun je het dan loslaten?

Ik geloof in perfecte combinaties van dingen, van het schrijven van een goeie tekst tot de perfecte opname. Een song vertelt op een gegeven moment ‘ik ben nu de song die ik ben’. Het gaat dan vanzelf.

Schrijf je songs voor mij of voor jezelf?

Eh… toen voor mezelf. Althans, ik denk bij het schrijven niet wat iedereen ervan gaat vinden.

Ben je trots op wat je nu gemaakt hebt?

Dat is een pijnlijk punt, want ik kan dat niet zo goed. Ik ben blij met het album, maar anderen wijzen me er constant op dat ik eens trots moet zijn. Dat is lastig.

Kun je muziek loslaten?

Dat gaat wat beter. Gisteravond heb ik wat zitten studeren in boeken en dat voelde prima. Vroeger riep een stemmetje in mijn hoofd dat ik aan de slag moest gaan. Ik kan iets meer genieten van dingen als lezen, de natuur en achter de wijven aanzitten. En ik kan wat beter gewoon Jelte zijn.

Vond je dit ook een beetje leuk? Want je was een tijdje klaar met journalisten.

Ja, hoor. Het gaat ook wel weer. Ik was moe van alle vragen over mij, die niet over mijn muziek gingen.

Jett Rebel: Iets meer Jelte, wat minder Rebel
Foto: Jerry Lampen / ANP

Richting Ahoy

Live is Jett Rebel de komende maand alleen te zien in Rotterdam (Rotown), Middelburg (Zeeland Nazomer Festival), Emmen (De Opening) en Siddeburen (Schanspop). ,,Er komt nog een korte tour aan van vijf kleine clubs”, zegt Jett Rebel. ,,De mensen dichtbij vind ik geweldig, dat is behoorlijk anders dan Ahoy.” Met Rotterdam Ahoy heeft hij dan over zijn grootste concert tot nu toe, op 4 februari. De voorverkoop van dat optreden begint vrijdag, tegelijkertijd met het verschijnen van Don’t Die On Me Now.

Paspoort

Jett Rebel werd 25 jaar geleden geboren als Jelte Tuinstra.

• Geboorteplaats. Den Haag.

• Eerste kennismaking Nederland. 2003, Junior Songfestival met band The Edge.

• Eerdere albums. Venus & Mars, Hits For Kids, Tight Like A Baby (Live in Paradiso) en Truck.

• Onderscheidingen. 3FM Serious Talent Award, 3FM Beste Nieuwkomer, Edison Beste Nieuwkomer, 3FM Beste Live Act en Zilveren Notekraker.

Jett Rebel, dinsdag in De Wereld Draait Door:

https://www.youtube.com/watch?v=vtkGbotnw4U

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.