Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 jun 2016
Leestijd: 5 minuten

Zomer 2016 topsport voor reporters NOS

Van EK voetbal tot en met de Paralympische Spelen… dan zijn de reporters van de NOS vier maanden verder.

„Welkom bij de enige echte sportzender van Nederland. Gratis sport, als water uit de kraan.” Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong kan het aan het begin van een Sportzomerpresentatie van zijn zender even niet laten. Eerder zei hij al iets over Formule 1-held Max Verstappen, dat zijn races op het open net te zien zouden moeten zijn. Maar hoe dan ook, De Jong heeft in de wereld waarin Ziggo en Fox op sportgebied ook een grote tv-rol spelen, voor de komende drie maanden wel een punt.

Zomer 2016 topsport voor reporters NOS
Jan de Jong

Verloven ingetrokken

Het EK-voetbal, het EK atletiek, de Tour de France (die drie overlappen elkaar zelfs de eerste week van juli), de Olympische Spelen, de Vuelta in Spanje en de Paralympische Spelen, het wordt een sportzomer lang NOS wat de klok slaat. „Alle verloven van de verslaggevers zijn ingetrokken”, zegt hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter. Of al die reporters, van Tom Egbers, tot Herman van der Zandt, Dione de Graaff en tijdelijke kracht tijdens het EK voetbal Rafael van der Vaart dat erg vinden? Niet bepaald. Ze houden er wel van om zelf aan topsport te doen. Op tv- en radiogebied dan. „Zelf fietsen doe ik alleen naar de supermarkt”, zegt Dione de Graaff bijvoorbeeld. Zij presenteert tijdens de Tour de France met Van der Zandt het zo vertrouwde programma De Avondetappe. Twee jaar geleden heette het napraatuurtje nog zo. Herman van der Zandt: „We hebben zeventien keer vergaderd, toen leek De Avondetappe ons wel een aardige naam.”

Zomer 2016 topsport voor reporters NOS
Herman van der Zandt.

Alleen al met het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Zomerspelen, slingeren die NOS-verslaggevers 670 uur radio en 570 uur televisie de ether in. „Sport omdat het zo mooi is, omdat het ons bindt in een verdeelde samenleving en omdat het journalistiek zo interessant is voor elke Nederlander”, zegt algemeen directeur De Jong, die denkt de komende maanden 100 procent van de mensen in ons land te bereiken.

Bert Maalderink

Van het EK voetbal zendt de NOS alle 51 wedstrijden, ook die van landen als Albanië en Slowakije, live uit. Soms op twee zenders tegelijk. Het zal anders zijn nu het Nederlands Elftal er niet bij is, geeft Maarten Nooter toe. „Geen Tom Egbers bij Oranje, geen Bert Maalderink bij de bondscoach. Maar er zijn andere mooie verhalen over de beste voetballers van Europa te vertellen, van Zlatan tot Rooney en de Belgen.” Tom Egbers: „Het is al weer 32 jaar geleden dat Oranje niet aan een EK meedeed. Dat is heel vervelend voor de voetballiefhebbers en ook voor de NOS. Maar je moet er niet te lang bij stilstaan. Als journalist moet je gewoon je werk doen en verslagen maken.” Met de eerdergenoemde Maalderink volgt Egbers de komende weken onze zuiderburen, die zo’n talentvolle lichting op de been hebben. Henry Schut maakt een avondprogramma vanuit Parijs, Studio France. Als vaste sidekicks heeft Schut Hugo Borst, voetballer Rafael van der Vaart en uiteraard, hondje Messi. Als de Belgen spelen schuift net als tijdens het WK in Brazilië zanger Milow aan. In Studio France zal de actualiteit niet vergeten worden, zeker vanwege terreurdreiging in Frankrijk. Als Max Verstappen aantreedt in de Formule 1, tuft Jan Lammers als deskundige naar Parijs.

Zomer 2016 topsport voor reporters NOS
Tom Egbers.

Elfstedentocht

Het EK atletiek in Amsterdam wordt een mega-operatie op zich. De NOS moet er namelijk voor zorgen dat de hele wereld van beelden wordt voorzien en niet alleen NPO 1. Tijdens het spektakel met onder meer wereldvedette Dafne Schippers wordt er nog gevoetbald in Frankrijk en fietsen de wielrenners al door datzelfde land. „Dat EK atletiek coveren is vergelijkbaar met een evenement als de Elfstedentocht”, zegt Nooter. „Maar dan vijf dagen achter elkaar.

Op dat moment, we zijn dan in de eerste week van juli, moeten de wielrenners nog een paar duizend kilometer in de Tour de France afleggen, alle Olympiërs en Paralympiërs nog afreizen naar Rio en ligt de start van de Vuelta nog mijlen ver weg. De NOS-reporters hebben dus wat te doen. „Als het eenmaal september is”, voorspelt Dione de Graaff, „gaan we volgens mij allemaal een beetje huilen.”

Zomer 2016 topsport voor reporters NOS
Dione de Graaff.

Oranje missen

De Graaff vervolgt: „We gaan het echt wel voelen dat we Oranje missen. Ondertussen gooien we dat moeiteloos weer van ons af, omdat we van voetbal houden. Ik kijk graag naar Engeland, Frankrijk, Spanje en België. Maar onlangs zag ik de Belgen in een rood geschilderd vliegtuig naar een oefenstage vertrekken en toen dacht ik wel even ‘oooohhhhh’. Tegelijkertijd leveren nu andere Nederlandse sporters enorme prestaties. Kruijswijk wint bijna de Giro, Poels Luik-Bastenaken-Luik, Max Verstappen wint een grand prix, Kiki Bertens slaat de nummer 3 van de wereld van de baan.”

„Er is iets heel geks aan de hand, ik weet niet wat er in de lucht hangt. Het zat er bij al die sporters wel in, maar dat het er allemaal tegelijk uitkomt is prachtig. Normaal werken we bij de NOS redelijk rustig naar een sportzomer toe, maar dat is nu uitgesloten. We werden wakker, zaten er opeens al middenin en het houdt voorlopig niet op. Het lijkt me een geweldige zomer te worden en ja, mijn collega’s en ik hebben dan even de mooiste baan ter wereld.”

https://www.youtube.com/watch?v=awUo-ApW7D0

Wat is waar en wanneer?

• 10 juni – 10 juli: EK voetbal, Frankrijk.

• 6-10 juli: EK atletiek, Amsterdam.

• 2 – 24 juli: Tour de France.

• 5-21 augustus: Olympische Spelen, Rio de Janeiro.

• 20 augustus – 11 september: Vuelta, Ronde van Spanje.

• 5 – 18 september: Paralympische Spelen.

• Niet bij de NOS te zien: Wimbledon en Max Verstappen (Formule 1).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.