Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 10 mei 2016 / 08:24 uur

Jeroen van Inkel in Mali (2): veiligheid uit handen

Radio Veronica-dj Jeroen van Inkel maakt een week deel uit van de militaire missie in Mali. Tot en met vrijdag bericht hij daarover in Metro.

Militair jargon. Ik begin het steeds meer te gebruiken. Een woord als check bijvoorbeeld. Rechtsaf slaan heet nu naar rechts afbuigen. Of dan de tijdsaanduiding. Zeven uur ’s avonds is ineens negentien honderd uur geworden. Dat krijg je als je de hele week met militairen optrekt.

Trip naar Gao

Sinds vorige week ben ik tot en met woensdag met mijn ochtendshow te gast bij de mannen en vrouwen van de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee in VN-kamp Castor in Mali, West-Afrika. Gisteren ontdekte ik welke functie achter een aantal gezichten schuilging. We groeten elkaar hier allemaal keurig en ik had ze in het voorbij gaan al een aantal keer gezien, maar nu zat ik bij hen in een Mercedes-terreinwagen die ze een CDI noemen en controleerden ze hun wapens. Met een vast protocol werden het Colt geweer, het Glockpistool en het .50-mitrailleur klaargemaakt voor een trip naar de stad Gao.

Jeroen van Inkel in Mali
Rinkeldekinkel vanuit Mali. / Jos Klijn

Niet zonder risico

Ineens lag mijn veiligheid in handen van deze mannen van de landmacht. Professioneel en strak werd de operatie als een Zwitsers uurwerk uitgevoerd. Het is niet geheel zonder risico, want pasgeleden zijn een paar buitenlandse militairen nog op een IED (improvised explosive device) gereden. Een bermbom noemen we dat in de volksmond.

Vuilnis overal

Veel armoede in Mali en toch blije gezichten te midden van het vuilnis dat gewoon overal verspreid ligt. Men is hier gelukkig met simpele dingen als een voetbal die we hadden meegenomen naar Gao stad. Meteen toen we de bal tevoorschijn haalden begon het penaltyschieten op het doel. Kleine baasjes op blote voeten die allemaal graag wilde laten zien hoe goed ze het konden. Ben ik veilig weer teruggekomen? Het feit dat ik dit kan tikken betekent dat het antwoord daarop positief is. Check.

Radio Veronica’s ochtendshow Jeroen van Inkels Tour of Duty is vanaf de legerbasis in Mali tot en met woensdag van 7.00 tot 10.00 uur live te horen. Vanaf maandag 16 mei is Jeroen weer terug met zijn reguliere ochtendshow Rinkeldekinkel, vanuit Naarden.

Hier zie je een vlog van Jeroen van Inkel over de patrouille naar Gao:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jeroen van Inkel in Mali (2): veiligheid uit handen
Sluiten