Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 9 mei 2016 / 03:30 uur

Jeroen van Inkel in Mali (1): 61 graden Celsius

Radio Veronica-dj Jeroen van Inkel maakt een week deel uit van de militaire missie in Mali. Tot en met vrijdag bericht hij daarover in Metro.

Druk maken over een vlekje op je broek of overhemd? Ik dacht het niet. Het concept van schone kleding dragen hier op deze plek waar ik nu ben is door de meeste inwoners losgelaten. Ook mijn schoenen, onlangs gekochte Vans, zijn niet meer te herkennen door het oranje zand dat hier overal aanwezig is. Zodra je hier in het VN-kamp Castor een paar meter loopt heeft je broek een hele hippe oranje shading aan de onderkant. Ja het is hier 365 dagen per jaar Koningsdag lijkt het wel. Waar ben ik? Ik ben in West-Afrika. In Mali om precies te zijn. De plaats heet Gao.

Van Inkel in Mali
Jeroen van Inkel (rechts) met sidekick Martijn Zuurveen.

Misschien was het een beter idee geweest als ik op Twitter defensie niet had uitgedaagd. Eigenlijk dacht ik dat het met een sisser was afgelopen, maar ineens stond onze radiostudio op maandag 18 april vol met een gewapende eenheid van de luchtmobiele brigade. Of ik even mee wou komen. Voor ik er erg in had was ik op herhaling zoals ze dat noemen. Alles heb ik de afgelopen weken in Nederland gedaan, van schieten met een pantservoertuig tot een verkenningstocht met de commando’s. Maar je hoort mij niet klagen hoor, ik vind het allemaal prachtig. Ik hou van dat soort typische stoere mannen dingen.

Van Inkel in Mali
Dodenherdenking in Mali.

Telefoontje minister

Maar het feest was nog niet afgelopen. Tijdens mijn uitzending van 28 april werd ik verrast door een telefoontje van de minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze had mijn verrichtingen gevolgd, was er eigenlijk wel tevreden over en had nog een laatste opdracht die ik moest uitvoeren.

En nu ben ik met mijn mobiele radiostudio in de woestijn van Mali. Gisteren zijn we bij de vrouwen en mannen van de luchtmacht geweest waar ik een Apachehelikopter met handgebaren naar binnen heb gehaald, marshalling noemen ze dat. Echt heel apart zo’n enorm apparaat op een paar meter afstand langs je heen te voelen gaan.

Van Inkel in Mali
Radiouitzending Rinkeldekinkel vanuit Mali.

Als ik dit schrijf heeft de thermometer net 61 graden aangetikt. De komende dagen doe ik de uitzending vanaf deze locatie. Om mijn schouders een zogenaamd scherfvest en een soldatenhelm binnen handbereik. Je weet maar nooit zeggen ze.

Jeroen van Inkel vlogt ook in Mali. Hier zie je deel 1.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jeroen van Inkel in Mali (1): 61 graden Celsius
Sluiten